Milionara de la căpătâiul bolnavilor. Cum să te îmbogăţeşti din îngrijiri fictive

1

– Piaţa de îngrijiri medicale la domiciliu din Capitală este dominată de o firmă controlată de o tânără democrat-liberală. Foşti pacienţi şi colaboratori acuză însă societatea că decontează de la stat sume nejustificate, prin umflarea numărului de zile de îngrijire per pacient şi a procedurilor aplicate. Casa de Sănătate Bucureşti refuză să facă publice sumele decontate, scrie România Liberă

În România, fiecare asigurat are dreptul la 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite, decontate de CASMB. Pentru aceasta, Casa de Asigurări apelează la furnizori privaţi, care primesc 75 lei pe zi per pacient, în primele 42 de zile din cele 90, şi 50 lei pe zi, per pacient, pentru următoarele 48 de zile. Există însă o condiţie: firma să furnizeze cel puţin opt proceduri medicale pacientului. Mai puţine înseamnă automat o sumă mai mică decontată per pacient.

O fostă asistentă a firmei Alicia Medical Expert acuză societatea că „umflă” fişele medicale ale pacienţilor pentru a încasa banii de la Casa de Sănătate Bucureşti. „Toate asistentele erau obligate să scrie în fişa de îngrijire ceea ce era prescris de medic în colaborare cu coordonatoarele din spitale ale firmei, chiar dacă pacienţii nu beneficiau de toate aceste operaţiuni”, scrie fosta asistentă Adela Popa într-o declaraţie dată în toamna anului 2010 şi consultată de RL. Femeia mai spune că, dacă asistentele nu aduceau fişele medicale astfel modificate, acestea nu erau plătite de firmă. Adela Popa conchide: „majoritatea pacienţilor au semnat fişele medicale având nevoie doar de o mică parte a manevrelor medicale recomandate”.

O altă asistentă care a colaborat cu firma Alicia Medical Expert a povestit pentru RL, sub anonimat, că făcea, la cererea şefilor, liste lungi de proceduri medicale, fără ca pacientul să şi beneficieze de ele: „Am avut pacienţi la care mergeam doar pentru un masaj şi fişa lor era plină ochi de proceduri”.Femeia precizează că metoda nu ar fi posibilă fără înţelegeri între Alicia Medical Expert şi unii medici din spitale: „De multe ori medicii şi asistentele şefe chiar recomandă pacienţilor această firmă, deşi ei ar trebui, potrivit legii, să arate pacienţilor lista cu toţi furnizorii de îngrijiri medicale care au contract cu CASMB”.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. george spune

    este foarte bine ca s au facut aceste precizari de catre RL .Acum nu putem decat sa asteptam masurile de rigoare prevazute in contractul cadru pe 2011 al ministerului sanatatii si anume sa se verifice de catre corpul de control al CASMB,sau de persoane abilitate dinafara CASMB si firma sa dea toti banii nejustificati inapoi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.