Mircea Toader: Reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie făcută, indiferent de variantă

Reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie făcută indiferent de varianta finală care va rezulta în urma negocierilor ce se poartă în cadrul coaliţiei, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, liderul Grupului deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader.

„După negocieri vom vedea. Că vor fi 14, 15, 12 sau 10 regiuni, dar să fie. Să nu mai fie consiliile judeţene sau cel puţin aceste atribuţiuni pe care aceştia le au acum. Nu vorbesc numai de personal. Eu am şi fost vicepreşedinte al unui consiliu judeţean. Cunosc ce trebuia să facă şi rămân la aceeaşi opinie. Un consiliu judeţean trebuie să gestioneze drumurile judeţene şi atât”, a declarat deputatul PDL, întrebat de către presă ce variantă de regionalizare se discută în acest moment în cadrul coaliţiei.

Toader a precizat că la nivelul Biroului Permanent Naţional nu s-a discutat pe un model de regionalizare similar cu cel aplicat în România în perioada 1960-1968.

„Am văzut la dvs. (n.r. – presă) această variantă. La nivel de BPN nu s-a discutat. Nu ştiu dacă la nivel de Comisie (comisia tehnică a coaliţiei care dezbate proiectul de reorganizare administrativ-teritorială). Eu am trăit perioaoda acelei regionalizări. Ca să fiu sincer, la momentul respectiv o regiune de tipul acela era chiar funcţională. Dar important e alt lucru: Ce dorim cu această regionalizare!”, a mai spus Mircea Toader.

Liderul deputaţilor democrat-liberali a explicat că PDL îşi propune în primul rând prin acest proiect un acces direct la fondurile europene a celor care conduc, coordonează regiunea respectivă.

„În al doilea rând nu vrem să divizăm administraţiile locale. Eu sunt adeptul subsidiarităţii. Cu cât coborâm mai mult decizia cu atât e mai bine. Dacă fac o treaptă intermediară chiar şi această regiune care va fi nu trebuie să aibă atribuţiunile judeţului. Să aibă atribuţiuni mult mai generale iar cei care gestionează treburile comunităţii să fie primăriile locale.”, a mai declarat Mircea Toader.

Întrebat dacă o variantă similară cu modelul anilor ’60 ar fi viabilă pentru România, democrat-liberalul a spus că perioada de acum nu se potriveşte cu perioada de atunci.

„Perioada de atunci a fost dificilă pentru că s-au creat dezvoltări neuniforme. Decizia în general, decizia de dezvoltare completă, inclusiv investiţii, absolut totul aparţineau primului secretar al regiunii. Deci conducătorul regiunii. Acum nu trebuie să mai fie aşa.

Dacă această regiune nu are decât atribuţiuni generale fără implicare directă de fonduri direcţionate către administraţiile locale va avea succes. Dacă această regiune va direcţiona fondurile către toate administraţiile locale va fi un insucces”, a mai spus Mircea Toader.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.