EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Profesorul Astărăstoae a fost externat pe propria semnătură

0
Profesorul Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi va trebui să suporte o angioplastie, intervenţie chirurgicală în timpul căreia îi va fi implantat un stent, din cauza unor probleme cardiace mai vechi.

Vasile Astărăstoae, care este preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat, , că din cauza problemelor grave pe care le are cu inima, medicii i-au recomandat să suporte o angioplastie însă a preferat să se externeze deşi aceştia i-au interzis să părăsească spitalul. ‘Potrivit drepturilor pacientului, am dreptul să cer externarea din spital, ceea ce am făcut sub semnătură’, a explicat prof.univ.dr Vasile Astărăstoae.

Acesta a fost internat în spital pe fondul unor probleme cardiace mai vechi care s-au acutizat atunci când profesorului ieşean i s-a adus la cunoştinţă că el şi fiica sa, Daniela, sunt învinuiţi într-un dosar de corupţie privind implementarea unei platforme electronice la UMF cu fonduri europene.

Cererea de externare, susţine acesta, a fost făcută pentru a-şi demonstra nevinovăţia sa şi a fiicei sale în faţa celor care l-au învinuit de abuz în serviciu, tentativă la fals în înscrisuri şi conflict de interese în cazul dosarului instrumentat de DNA privind trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene în valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. ‘Dana nu a fost inclusă în proiect.

Ea nu face parte din proiect. Până acum am ţinut-o departe de UMF, ca dracul de tămâie, tocmai pentru a nu apărea acuzaţii de nepotism sau trafic de influenţă, pentru că mi-am angajat copilul la aceeaşi instituţie la care lucrez. Nu ştiu de unde şi până unde s-a ajuns aici.

Acum am înţeles că pe numele unor persoane sunt fabricate dosare care trebuie scoase atunci când acestea devin incomode. Nu ştiu de unde presa a avut acces la informaţiile DNA. În adresa primită se menţionează că informaţiile au caracter strict secret. În plus, multe din articolele publicate de mass media nu sunt adevărate dar se citează surse din rândul anchetatorilor’, a explicat prof.dr.Vasile Astărăstoae.

Acesta susţine că dosarul în care este anchetat l-a determinat să candideze pentru o nouă funcţie de rector al UMF Iaşi deşi acesta îşi exprimase în cursul acestei veri dorinţa de a ajunge senator în urma alegerilor din 2012.

Prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, alături de academicianul Radu Miron vor primi în cursul acestei seri distincţia de ‘Cetăţean de onoare’ ai Iaşiului. Distincţiile vor fi înmânate de primarul Gheorghe Nichita în cadrul festivităţii intitulate ‘Seara Valorilor’. La evenimentul organizat de municipalitate cu prilejul Sărbătorii Iaşilor vor fi prezenţi reprsonalităţi de marcă ai comunităţii locale.

La începutul anului, procurorii DNA au cerut reprezentanţilor UMF Iaşi documentaţia pentru 23 de proiecte europene aflate în derulare. În timpul anchetei, ofiţerii anticorupţie au audiat mai multe cadre didactice de la UMF Iaşi privind dosarele asupra cărora plana suspiciunea că ar fi fost trucate.

În urma anchetei, pe 11 octombrie, directorul economic şi cel de Comunicare ale UMF au fost reţinuţi cu mandat de 24 de ore pentru luare de mită şi trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

În acelaşi dosar mai este reţinut şi Corvin Purghin, directorul comercial al companiei Maguay, care a implementat platforma pentru care UMF Iaşi a plătit peste 6,4 milioane de lei, din care aproape 5,4 milioane lei au reprezentat cheltuieli eligibile nerambursabile. Ei au fost duşi la Tribunal cu propunere de arestare preventivă însă magistraţii şi-au declinat competenţa în favoarea unei instanţe superioare.

Astfel, judecătorii Curţii de Apel vor trebui să decidă luni dacă vor emite mandate de arestare preventivă pe numele directorului general administrativ şi directorului Centrului de comunicare de la UMF din Iaşi, Daniela Druguş şi, respectiv, Adrian Ciureanu.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate alte 19 persoane, printre aceştia fiind rectorul Vasile Astărăstoae, fiica acestuia, Daniela Astărăstoae, prorectorul Dragoş Pieptu, angajaţi din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, dar şi reprezentanţi ai trei firme.

Platforma de eLearning oferă posibilitatea studenţilor de a accesa întreaga documentaţie de curs, dând totodată şi informaţiile suplimentare dar şi posibilitatea examinării prin metode electronice.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.