EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Putin la Beijing: „Cheia chineză” a politicii externe ruseşti

0
Cea mai recentă vizită a lui Vladimir Putin în China a fost una specială: a plecat la Beijing premier şi s-a întors de fapt preşedinte pe termen nelimitat. Toţi se întreabă cum se va schimba politica externă a Rusiei în timpul celui de-al treilea mandat prezidenţial al lui Putin.

La o primă abordare, linia logică ar presupune revenirea cursului antioccidental. În acest context, este simbolic faptul că prima vizită a lui Putin ca viitor preşedinte a fost în China, notează cotidianul rus Gazeta.

Ce rol în politica externă a Rusiei din anii 2000 l-a avut China? În pofida formulelor privind multipolaritatea, „Putin timpuriu” era extrem de „centrat occidental”, în sensul în care punctul de plecare îl constituiau relaţiile cu SUA şi Europa, uneori mai bune, alteori mai puţin bune. În acelaşi timp, de la începutul deceniului trecut erau puse bazele relaţiilor cu statele din Asia, în primul rând cu cel chinez, erau înfiinţate structuri precum Organizaţia de Cooperare de la Shanghai /OCS/ şi BRIC.

La acea dată, majoritatea analiştilor comentau această activitate din punctul de vedere al influenţei asupra relaţiilor cu Occidentul, iar interpretarea era una corectă, este de părere Gazeta. Moscova le dădea mereu de înţeles SUA /aspectul politico-militar/ şi Europei /aspectul energetic/ că are alternativă. Uneori Occidentul credea şi îşi exprima îngrijorarea, alteori pur şi simplu eluda problema.

Această tendinţă – de a vedea în vectorul asiatic al politicii externe ruseşti o modalitate de a-i demonstra ceva Occidentului – există şi astăzi, remarcă ziarul rus. Cu toate acestea, la ora actuală respectiva tendinţă şi-a pierdut din actualitate dintr-un anumit motiv: indiferent de modul în care ar evolua relaţiile Moscovei cu SUA şi Europa, China s-a transformat deja în principalul vecin al Rusiei, vecin de care depind multe, iar în perspectivă vor depinde practic toate.

Moscova pur şi simplu nu-şi poate permite, în primul rând, să nu aibă cu statul chinez relaţii foarte bune, iar în al doilea rând, să nu elaboreze în această direcţie o politică bine gândită, una de sine stătătoare, nu în funcţie de atmosfera curentă a relaţiilor cu SUA. La orizont se întrezare o următoare etapă, atunci când relaţiile cu SUA vor deveni o derivată a relaţiilor ruso-chineze, prognozează cotidianul rus.

Potrivit Gazeta, Vladimir Putin nu se numără printre cei care sunt încântaţi de China, conştientizând riscurile pe care le comportă dezvoltarea extrem de rapidă a vecinului său asiatic. Cu toate acestea, Putin este realist: în primul rând, Rusia va fi oricum nevoită să caute posibilităţi de convieţuire maxim paşnică şi favorabilă cu Beijingul, iar în al doilea rând, o altă locomotivă de creştere şi dezvoltare asemeni Chinei nu există în Asia. Astfel, dacă Rusia speră să modifice calitativ Extremul Orient, ea nu va reuşi acest lucru fără participarea chineză.

Cu totul altceva este că frumoasele discuţii privind o alianţă tehnologică şi de modernizare cu statul chinez – o temă nouă care a apărut tocmai în contextul vizitei lui Putin la Beijing – înseamnă, în practică, instituţionalizarea modelului existent: resurse ruseşti în schimbul produselor chineze. Problema constă în condiţii, nu în esenţă.

Putin nu a negat niciodată că, în opinia sa, garanţia menţinerii Rusiei în calitate de superputere a secolului XXI-lea o constituie hidrocarburile. Lozinca „Rusia – superputere energetică” a fost scoasă, precaut, din prim planul politicii ruse, însă esenţa a rămas aceeaşi, subliniază Gazeta

De altfel, dacă „diplomaţia şi politica gazoductelor” este practicată de Moscova în Europa încă din anii 60 ai secolului trecut, Asia abia acum începe să tatoneze acest teren. Un prototip poate fi considerată recenta propunere făcută de Moscova Beijinului, cea ca statul chinez să devină principalul său partener în construcţia gazoductului transcoreean, în schimbul modificării poziţiei chineze în ceea ce priveşte programul nuclear şi reglementarea paşnică.

Vizita lui Putin la Beijing, practic deja preşedinte al Rusiei, deschide o nouă pagină. Este de aşteptat ca principalul obiectiv al următoarei preşedinţii a lui Putin să devină elaborarea modelului de coexistenţă cu Beijingul în următoarele decenii.

Prin urmare, analiştii vor trebui să comenteze vizitele oficialilor ruşi în China nu prin prisma relaţiilor cu Europa şi SUA, ci dimpotrivă, să cântărească dacă Rusia va putea să-li folosească relaţiile şi contactele din Occident pentru a-şi consolida poziţia în faţa Chinei, conchide Gazeta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.