EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Reprezentantul României la CEDO, Corneliu Bîrsan, contestă la CSM percheziţia făcută de procurorii DNA

0
Reprezentantul României la CEDO, judecătorul Corneliu Bîrsan, a depus o plângere la Secţia pentru judecători a CSM prin care solicită anularea avizului de percheziţie la domiciliul său şi al soţiei sale, Gabriela Bîrsan, pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenţă.

Separat, Gabriela Bîrsan, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ a ÎCCJ, a înaintat o cerere similară Plenului CSM de revocare a hotărârii prin care s-a încuviinţat percheziţia la domiciliul său, invocând imunitatea soţului său.

Corneliu Bîrsan declară că, dacă CSM nu îi va da dreptate, îşi rezervă dreptul să introducă o acţiune în instanţă, atât împotriva CSM, ‘cât şi împotriva persoanelor vinovate’, cărora le va solicita despăgubiri, fiind posibil să facă şi plângere penală.

Reprezentantul României la CEDO solicită ‘revocarea în tot, ca ilegală, cu efect retroactiv, a hotărârii din 6.10.2011 a Secţiei pentru judecători, prin care s-a încuviinţat percheziţia domiciliului judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan’.

Corneliu Bîrsan susţine că percheziţia făcută la domiciliul său (care este şi al soţiei) este ilegală, deoarece el are imunitate diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte inviolabilitatea domiciliului personal, iar o astfel de măsură poate fi dispusă numai după ridicarea imunităţii de către Adunarea Plenară a CEDO.

Judecătorul invocă articolul 1 din Protocolul Adiţional numărul 6 al Acordului general privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei, ratificat de România prin Legea 6/1999, care stipulează că judecătorii CEDO, dar şi soţii şi soţiile lor, se bucură de privilegiile şi inunităţile acordate trimişilor diplomatici.

În consecinţă, el consideră că decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului, prin care s-a avizat percheziţia la domiciliul soţiei sale, este nelegală şi lovită de nulitate absolută, deoarece încalcă grav imunitatea unui judecător al CEDO.

Plângerea lui Corneliu Bîrsan a fost înregistrată la CSM pe 10 octombrie şi urmează să fie discutată pe 18 octombrie de Secţia pentru judecători a Consiliului.

Şi Gabriela Bîrsan a înaintat Plenului CSM o cerere asemănătoare, prin care solicită revocarea hotărârii Consiliului, prin care s-a încuviinţat percheziţia la domiciliul său, invocând tot imunitatea soţului său, judecător CEDO.

Urmează ca Plenul CSM să ia în discuţie acestă cerere tot pe 18 octombrie.
Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu sunt cercetate penal de procurorii DNA, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal avocata Claudia Gherbovan-Silinescu şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Potrivit anchetatorilor, „în perioada mai 2010 – mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan-Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris – Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.