Specializarile care aduc bani şi facultăţile care dau şomeri

Un studiu al Autorităţii Naţionale pentru Calificări arată că privilegiaţii în ceea ce priveşte jobul sunt absolvenţii de arhitectură şi arte, aceştia având cele mai mare şanse să-şi găsească mai multe locuri de muncă. 14%, respectiv 10% dintre aceştia fac în paralel mai multe joburi, fapt ce se reflectă şi în venitul lunar. 1877 de lei câştigă în medie un tânăr absolvent de arhitectură, cu şase sute de lei mai mult decât un absolvent de medicină sau drept, scrie [block]0[/block]

Comparând cu alte categorii, nici aceştia din urmă nu stau însă rău la capitolul bani. Cele mai mici salarii sunt încasate de absolvenţii facultăţilor de educaţie fizică- 826 de lei, ştiinţele sociale- 985 de lei şi ştiinţele naturii- 928 de lei.

Conform recrutorilor, proaspeţii absolvenţi ar dori la angajare un salariu de cel puţin 1500 de lei. Statistica arată însă că venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este 1087 de lei.

Se poate şi mai rău: rata şomajului se menţine ridicată mai ales în cazul celor care au urmat programele de inginerie- 22%, ştiinţe exacte şi ştiinţe economice– 20%. Singurul domeniu cu şomaj zero- medicina veterinară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.