EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Statele Unite: Cerbi de plastic împotriva braconajului

0
Autorităţile americane folosesc animale-robot pentru a-i prinde în flagrant delict pe braconieri şi se pare că lucrurile merg foarte bine. După RoboCop vine RoboCerb. Pentru a-i prinde pe braconierii care vânează în afara sezonului, noaptea sau în rezervaţii private, paznicii de vânătoare americani au recurs la o armă originală: cerbi telecomandaţi, scrie Le Point.

Produs de firma Custom Robotic Wildlife, falsul animal, în mărime naturală, este construit din răşină, pe care se pune o piele adevărată. El pare astfel, cel puţin de la depărtare, un cerb adevărat. Paznicii se aşează la pândă, într-un loc în care vin de obicei vânătorii, şi pun în mişcare, cu ajutorul telecomenzii, capul şi gâtul animalului, pentru a-l face mai credibil.

Şi nu aşteaptă prea mult. Cum să rezişti unui asemenea animal magnific care stă pe loc, invitând parcă să fie împuşcat?, se întreabă Le Point. Vânătorii opresc maşina şi trag în RoboCerb chiar fără să coboare. Paznicilor nu le rămâne decât să-l prindă pe vinovat. Acţiunea a fost numită într-un reportaj televizat ‘răzbunarea căprioarei Bambi’.

‘Este foarte greu să se afle simultan, în acelaşi loc, un poliţist, un braconier şi un animal sălbatic, dar, datorită acestor momeli-robot, paznicii reuşesc să-şi facă treaba’, se spune pe site-ul Custom Robotic Wildlife, firmă care produce sute de RoboCerbi, RoboCurcani şi RoboElani, cu vânzare în Statele Unite şi Canada.

În statul Georgia, un RoboCerb a trebuit să fie înlocuit după ce fusese nimerit de peste 1.000 de gloanţe. U fals cerb costă între 1.200 şi 1.700 de dolari, sumă care se amortizează foarte repede pentru că amenzile pentru vânătoare ilegală merg de la 1.000 la 2.400 dolari.

Potrivit paznicilor de vânătoare, cel mai ruşinos pentru braconierii prinşi în flagrant delict nu este amenda, ci lovitura dată amorului lor propriu: sunt de râsul vecinilor după ce au tras într-un cerb de plastic.

După o vreme, oamenii se feresc să mai tragă în animale. În statul Indiana, RoboCerbul a intrat în şomaj tehnic după zece ani de serviciu: nu mai prindea pe nimeni. Custom Robotic Wildlife se gândeşte însă să îmbunătăţească modelul: se aude că firma testează folosirea unor cartuşe cu CO2, care fac aburi şi lasă impresia că animalul respira.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.