EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Traian Băsescu: Mai devreme sau mai târziu vom ajunge la Statele Unite ale Europei

0
Mai devreme sau mai târziu vom ajunge la Statele Unite ale Europei, le-a spus preşedintele Traian Băsescu unor personalităţi ale vieţii culturale internaţionale, participante la colocviul ”Penser l’Europe”, pe care le-a decorat, joi seară, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

„Nu este un secret pentru nimeni, sunt convins că nici pentru dvs, viziunea pe care eu am exprimat-o acum circa două luni este aceea că mai devreme sau mai târziu vom ajunge la Statele Unite ale Europei. Dar, în acelaşi context, am susţinut că va fi cu atât mai bine cu cât va fi mai repede.

Acest „mai repede” nu este generat de o grabă a României, ci, în opinia mea, este generat de o grabă a lumii, a efectelor procesului de globalizare. Iar dacă, în mod real, Europa vrea să fie în cabina de comandă a procesului de globalizare, ea nu poate să fie decât unită.

Dacă vom rămâne aşa cum suntem, vom fi tot timpul în poziţia de a lupta uneori împotriva efectelor globalizării”, a declarat şeful statului, după acordarea decoraţiilor.

El s-a declarat convins că ideile şi dezbaterile din cadrul colocviului „Penser l’Europe” vor fi utile oamenilor politici în încercarea de a decide „Europa încotro?”. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat, totodată, recunoştinţa pentru interesul arătat de participanţii la colocviu faţă de ştiinţa şi cultura română.

„Sunt convins că fiecare dintre dvs. poate emite idei mult mai valoroase decât cele emise de mine. Aş încheia mulţumindu-vă pentru participarea la acest important colocviu şi vă asigur că aştept cu mult interes concluziile lui. Vă mulţumesc, încă o dată, pentru prezenţa dvs în România, ceea ce ne prilejuieşte aprecierea legată de faptul că România este o ţară deschisă către ştiinţa şi cultura tuturor celor care sunt dispuşi să o împărtăşească cu noi”, a completat Băsescu.

Profesorul universitar Thierry de Montbrial, căruia preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, a precizat că ceea ce-i uneşte pe cei prezenţi la colocviul ”Penser l’Europe” este faptul că toţi iubesc şi cunosc România.

„Iar cea de-a doua idee care ne uneşte pe toţi este tocmai ataşamentul nostru faţă de ideea europeană, chiar dacă avem conştiinţa faptului că acest proces este unul destul de îndelungat. De asemenea, chiar dacă nu toţi dintre noi provenim din state europene, putem să ne numim cu toţii foarte ataşaţi acestei idei.

De fapt, acest colocviu la care ne-am aflat astăzi în Bucureşti este la a zecea ediţie, iar tema generală a fost una extrem de generoasă – „să gândim Europa”. Cred că, aşa cum v-aţi exprimat şi dvs, modul cel mai bun în care putem „să gândim Europa” este să nu facem erori de construcţie să ne gândim foarte bine, de la început, în ce direcţie vrem să ne îndreptăm.

Aş dori să spun că această idee a Statelor Unite ale Europei poate fi pusă în practică doar dacă progresăm mult mai bine decât am făcut-o până acum, dacă progresăm şi în direcţia culturii, pentru că este necesar acest lucru”, a completat Thierry de Montbrial.

Şeful statului român i-a decorat, joi seară, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor pe profesorii universitari Jaime Gil Aluja, Evanghelos Moutsopoulos, Michael Metzeltin. Aceeaşi distincţie i-a fost acordată şi lui Jose Casajuana Gibert, care însă nu a fost prezent la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria A – ‘Literatura’, le-a fost acordat profesorilor Jacques De Decker, Serge Fauchereau, Radivoje Konstantinovic, Gisele Vanhese.

Profesorul universitar Mohamed Laichoubi a fost distins de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria H-‘Cercetarea Ştiinţifică’.

Personalităţilor prezente la colocviul ”Penser l’Europe” au fost decorate „în semn de înaltă apreciere pentru talentul şi dăruirea de care au dat dovadă în întreaga lor carieră universitară şi academică, pentru contribuţia personală avută la îmbogăţirea patrimoniului cultural universal”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.