Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică „pâinea neagră”

– Pâinea neagră e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ. Românii o preferă crezând că e mai sănătoasă, dar în realitate e chiar mai nocivă decât cea albă

Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Sunt oamenii din piaţă care cunosc afacerea ca pe buzunarele proprii. Explicaţia acestei farse la nivel naţional ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar, scrie EVZ.ro.

Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor.

Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

Aşa-zisa „pâine neagră” se face din făină albă şi extract de malţ, un fel de miere groasă care îi dă culoare şi aspect de „pâine ca la bunica”.
„În mod normal, nu are avea voie să se numească pâine neagră dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Românii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Dacă ar face-o, ar înţelege că mănâncă pâine albă vopsită.

Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, doar o treime din pâinea neagră din piaţă este cu adevărat neagră, realizată exclusiv cu făină integrală. Restul este colorată cu tărâţe de grâu sau cu malţ sub formă de extract lichefiat.

Citește și
5 Comentarii
 1. Toma spune

  Fie ca sa foloseste malt non-diastatic, faina de malt sau extract de malt negru, calitatea painii se imbunatateste fara nici un pericol pentru sanatate (singura observatie ar fi pentru maltul non-diastatic care se fabrica la o temperatura ridicata cu riscul de a apare produse de ardere cu un potential pericol de cancer). Problema este ca aceasta paine nu contine fibre si o serie de nutrienti specifici taratei din faina integrala. Aici ar putea apare diferenta intre painea integrala fabricata din faina integrala deci cu un continut natural de tarate si painea neagra care este un surogat vopsit cu malt sau melasa, sau mai rau cu coloranti sintetici. Dar totdeauna exista si un insa: baiul este ca tarata concentreaza toate substantele chimice care se folosesc in cultivarea graului ca pesticidele, ierbicidele si ingrasamintele sintetice (in special nitrati). Asa ca painea neagra poate deveni si un potential pericol, poate mai mare decat cea alba. Solutia paine ecologica garantata si nu de eticheta.

 2. >TRAIAN TANASA spune

  …………………..
  „Iaca stăpânul călare /
  Că-mi aduce de mâncare /
  Mălai negru zguruit /
  Și uscat, și mucezit. /
  N-apucai să-mbuc o dată, /
  Ciocoiul își face plată /
  Și mă ia la schingiuit /
  Că nimic nu i-am cosit. /
  Eu o palmă îi detei /
  Și toți dinții că-i scosei.” /
  ……………………..

  S-ar parea ca degeaba si-a batut stapanul. Malaiul ala era mai bun decat painea neagra de astazi!!!

  E vinovat si el:
  https://picasaweb.google.com/117446511140392620428/PACALIREAELECTORILOR#

  Sa protestam (firav) cu ajutorul versurilor marelui Eminescu:

  http://www.youtube.com/watch?v=n4dwiH69Gyk

 3. cosming spune

  ANPC-ul ce face ?
  Nu se autosesizeaza ?

 4. mad spune

  nu el tace si suge plicurile cu tacere a marilor panificatori si a industrie negre de profil

 5. Ilica Flavius spune

  ANPC-ul in RO e asa si el o institutie care se face ca lucreaza….. mai da ceva amenzi sa faca valuri …asa sa creada lumea ca face ceva….
  Spaga,nepotismul si mafia in RO sunt la putere sa fim realisti..asta e adevarul dupa 20 de ani…sa avem puterea sa o recunoastem…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.