Acordul de comerţ liber: O victorie firavă pentru Obama

Într-o rară concertare între democraţi şi republicani, Congresul SUA a dat la 11 octombrie undă verde mult aşteptatelor tratate ale Acordului de Liber Schimb (FTA, Free Trade Agreement) cu Columbia, Panama şi Coreea de Sud, cele trei ţări incluse pe lista partenerilor comerciali preferaţi ai SUA, dar cu care Washingtonul menţinea o serie de diferende care au complicat negocierile pe parcursul a două preşedinţii, notează vineri (14 octombrie 2011) ziarul La Verdad.

Opoziţia a permis astfel preşedintelui Barack Obama să aprobe tratatele, în pofida reticenţelor propriului partid: mai mulţi democraţi au denunţat că acordurile vor duce la desfiinţarea a mii de locuri de muncă.

Aprobarea acordului reprezintă însă o clară victorie politică pentru Barack Obama şi pentru cei care susţin că schimburile intercomerciale pot deveni marile pârghii ale creşterii economice a SUA.

Amplul sprijin obţinut are cu atât mai multe merite, cu cât ambele partide sunt conştiente de respingerea pe care tratatele le suscită în rândul bazelor lor, care consideră că o mai mare deschidere către produsele de import ar afecta unele sectoare cheie ale economiei naţionale.

Există însă o mare unanimitate că tratatele au în primul rând o valoare politică, având că vor duce la consolidarea relaţiilor cu aliaţi strategici din Asia şi America Latină.

În plan economic, prognozele actuale indică un impact modest, atât în domeniul locurilor de muncă cât şi al variaţiilor Produsului Intern Brut al SUA. Dintre cele trei ţări, cel cu Columbia s-a dovedit cel mai complicat: democraţii au denunţat împotrivirea sindicaliştilor, în timp ce republicanii au subliniat progresele în materie de securitate şi drepturi ale omului.

Potrivit susţinătorilor noilor acorduri – preşedintele Obama, alături de unii liderii republicani şi democraţi – consumatorii americani vor avea acces la produse mai ieftine, în paralel cu o creştere a vânzărilor în exterior a produselor şi serviciilor „made in USA”.

„În sfârşit vom face ceva important pentru ţară din punct de vedere bipartidist”, s-a felicitat Mitch McConnell, senatorul minorităţii republicane.

Conform estimărilor Casei Albe, acordurile vor ajuta la crearea a 250.000 de locuri de muncă şi vor duce la creşterea exporturilor cu 10 miliarde de euro. Doar acordul cu Coreea de Sud, al şaptelea partener comercial al SUA, vor stimula crearea a 70.000 de locuri de muncă.

Mai sceptic s-a arătat liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, care a votat împotriva celor trei acorduri. Atitudinea lui este împărtăşită de un sector al bazelor partidului, inclusiv de forţele sindicale, care se tem că noua concurenţă străină îi va lipsi pe americani de mii de locuri de muncă.

Atât de acerbă a fost dezbaterea, încât Camera Reprezentanţilor a aprobat o măsură privind extinderea ajutoarelor acordate angajaţilor care îşi vor pierde locul de muncă din cauza concurenţei străine.

„Ceea ce văd eu, în primul rând, este răul pe care îl vor face aceste acorduri în comunităţile noastre”, a asigurat un alt congresman din Partidul Democrat.

Cu puţin înainte de a-şi pune semnătura, preşedintele Omaba a evidenţiat acordul ca pe un mare triumf pentru angajaţii americani, deoarece „va impulsiona semnificativ exporturile”.

Barack Obama a subliniat totodată că acordurile sunt menite să protejeze „drepturile muncii, mediul înconjurător şi proprietatea intelectuală”. Ceva mai împăciutoare, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a amintit că în pofida acestui succes „mai rămân încă multe de făcut”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.