Al Shabab, „băieţii” radicali din Somalia

Două asistente umanitare spaniole ale organizaţiei Medici fără Frontieră au fost sechestrate la 13 octombrie în tabăra de refugiaţi kenyană Ifo, din complexul Dadaab, situat la o sută de kilometri de frontiera cu Somalia.

Deşi nu există încă o revendicare în acest sens, autorităţile kenyene au semnalat grupul islamist Al Shabab, afiliat la Al Qaida, ca responsabil al răpirii, notează vineri (14 octombrie 2011) ziarul El Mundo.

Acest grup radical de rebeli somalezi operează în această zonă iar de la înfiinţarea lor au desfăşurat mai multe atentate şi răpiri similare celui recent, aproape întotdeauna împotriva străinilor care lucrează în zonă.

În urmă cu două săptămâni au fost răpite alte două europence, o britanică şi o franţuzoaică în arhipelagul kenyan Lamu, de unde au fost transportate în Somalia. În 2009 au fost de asemenea răpite trei persoane, la zona de frontieră cu Kenya.

Deşi prima consemnare a acţiunilor lor datează din 2007, Al Shabab („Băieţii”, în arabă) şi-a anunţat afilierea la reţeaua teroristă Al Qaida în februarie anul trecut. În comunicatul dat publicităţii atunci semnalau că se unesc „pentru a elibera Cornul Africii care se află sub ocupaţia unei minorităţi creştine”.

Face parte din războiul lor, care îi înfruntă guvernului somalez, în încercarea de a prelua controlul asupra ţării şi instaurării legii islamice celei mai stricte.

În faţa concesiilor acordate pentru a¬i mulţumi, poziţiile lor s-au întărit până la controlarea unei părţi extinse a teritoriului, pe bază de atentate, violenţă şi teroare.

Se crede, de asemenea, că ei supervizează activităţile de piraterie din apele teritoriale care au un scop dublu: obţinerea de bani şi alungarea străinilor care lucrează în zonă.

Dar prezenţa şi războiul pe care îl poartă au agravat foametea în rândul populaţiei. În pofida agravării condiţiilor de viaţă, grupul nu permite accesul Programului Mondial pentru Alimentaţie destinat distribuirii alimentor în zonă. Dincolo de această moarte tăcută pe care o induc în zonele cele mai sărace, grupul este implicat în majoritatea atentatelor desfăşurate în regiune.

Luna aceasta, Al Shabab şi-au atribuit atentatul în care 65 de persoane şi-au pierdut viata după ce un camion încărcat cu explozibili a sărit in aer în faţa clădirii Ministerului Educaţiei din Mogadiscio.

Este vorba de atentatul cel mai grav de la retragerea în august a unei mari părţi a combatanţilor lor din oraş, lăsând controlul acesteia armatei şi membrilor Uniunii Africane. Totuşi, grupul terorist a avertizat clar atunci că va continua să atace instalaţiile guvernamentale.

„Vor fi şi mai multe explozii”, asigurase purtătorul lor de cuvânt. În iulie 2010, miliţiile Al Shabaab au ucis peste 70 de persoane la Kampala, capitala Ugandei, într-un val de explozii.

Grupul islamist radical, care apără cu sfinţenie „sharia”, a dictat o normă în Somalia privind interzicerea sutienelor pentru că este un obiect vestimentar „antiislamic, impur şi ofensator”, care „motivează” dorinţele sexuale. Femeile care încalcă norma sunt pedepsite cu lovituri de baston şi bici.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.