APIA: Rată de absorbţie de 99,67% a fondurilor europene pentru agricultură, în 2011

România a absorbit 723,5 milioane de euro prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în 2011, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 99,67%, sumă plătită deja fermierilor sub forma plăţilor directe aferente anului 2010, a declarat, duminică, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, într-o conferinţă de presă.

„APIA a reuşit o absorbţie de 99,67% adică 723,5 milioane de euro, care au fost deja plătite fermierilor sub forma de plăţi directe, respectiv pe unitatea pe suprafaţă, plăţi pentru bovine în zone defavorizate şi plăţi pentru agricultura ecologică. De asemenea, rata de aborbţie a fost de 100%, respectiv 110 milioane de euro, pentru măsurile de piaţă implementate în România pe reconversie si restructurare în sectorul de viti-vinicol, ajutoare acordate persoanelor defavorizate , intervenţie de piaţă, promovarea produselor agroalimentare pe pieţe externe şi apicultură”, a adăugat şeful APIA.

Acesta a precizat că anul trecut rata de absorbţie a fost de 99%, în 2011 de 99,67%, iar ţinta pentru 2012 este de 100%.

De asemenea, şeful APIA a menţionat că pentru 2012 intenţionează să ajungă la o rată de eroare de două procente în cazul cererilor de plată depuse pentru obţinerea sprijinului pe suprafaţă din fonduri europene, în condiţiile în care anul acesta a fost 2,83%.

„Dacă în 2007 am avut o rată de eroare de 14,23% , ceea ce a atras corecţii şi penalizări din partea UE, în 2011 am ajuns la 2,83%, iar pentru anul viitor vrem să atingem 2%. Consider că este un obiectiv realizabil, mai ales că mulţi fermieri depun deja cererile online”, a adăugat Faur.

Atingerea unui nivel de eroare de 2% în ceea ce priveşte controalele administrative şi în teren, pentru plăţile pe suprafaţă din fonduri europene, înseamnă că din cei aproape 1,1 milioane fermieri care au depus cerere de plată nu trebuie identificate erori pe suprafaţă mai mari de 2% în controale, în condiţiile în care există solicitări de plată pe 9,6 milioane de hectare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.