Cum poţi scăpa de executare mizând pe slăbiciunile băncii

0 14

Deşi restanţele la creditele de locuinţă sunt infinit mai puţine decât cele la împrumuturile de nevoi personale, în România, putem număra totuşi câteva mii de situaţii în care clienţi ai băncilor sunt în pericol de a-şi pierde locuinţa pentru că nu au achitat rata timp de cel puţin trei luni. „Executarea silită în acest moment este din ce în ce mai greoaie şi, din păcate, clienţii ştiu acest lucru. Nimeni nu cumpără, fabrici, uzine, ferme, nici măcar apartamente. Băncile trebuie să găsească soluţii pentru salvarea clienţilor“, spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea

Cu un avocat eficient, există  şanse reale  de a suspenda executarea silită. În practica judiciară, au existat destule situaţii de acest tip. Bunul nu s-a vândut, la a treia licitaţie banca va fi obligată să accepte cel mai bun preţ oferit. Atenţie, la licitaţie poate participa inclusiv datornicul, care are astfel ocazia să-şi răscumpere locuinţa, la un preţ mai bun, dacă a reuşit să facă rost de bani între timp, scrie Capital.ro.

Chiar şi după ce a fost declanşată procedura de executare silită, chiar şi după ce locuinţa ipotecată a fost scoasă la vânzare şi chiar după ce a avut loc prima licitaţie, încă mai există loc de negociere. Familia Dumitru s-a aflat în această situaţie de care a trecut, până la urmă, cu bine. „Am avut un caz (n.red. – familia Dumitru) în care am ajuns la o înţelegere cu debitorul după ce fusese declanşată procedura de executare silită. La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. La a doua licitaţie s-a prezentat chiar debitorul care ne-a anunţat că poate achita o parte din sumă. Am acceptat şi debitorul a plătit în mai multe rate. Încă mai plăteşte pe măsură ce face rost de bani“, spune un executor bancar.

Familia Dumitru este însă un caz fericit pentru că a reuşit să obţină banii, dar şi să se reabiliteze financiar pentru a relua plata ratelor. Dacă, totuşi, nu mai există nicio posibilitate de a mai putea achita ratele lunare şi sunteţi deja consolat cu pierderea locuinţei, tot mai este ceva de făcut pentru a diminua pierderile. Băncile acceptă, şi chiar propun clienţilor cu probleme, să îşi vândă în nume propriu locuinţa, fără a mai declanşa procedura de executare silită. Singura condiţie impusă de reprezentanţii băncii este ca respectivul client să obţină un preţ cel puţin egal cu valoarea datoriei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.