Cum poţi transforma o anvelopă de vară într-una de iarnă cu numai 4 lei

– Se ia o anvelopă de vară, se lipeşte pe ia un abţibild special, din cauciuc, cu însemnele M, S sau M+S şi un munte sau un fulg de zăpadă, în relief, iar cauciucul a devenit unul de iarnă. Transformarea costă, cel mult, patru lei. Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, de la 1 noeimbrie, a dus şi la o serie de „invenţii” pentru păcălirea legii. Pe câteva site-uri de okazii, au apărut anunţuri de vânzare a abţibildelor cu însemne de iarnă pentru anvelope. Aceste abţibilduri sunt vulcanizabile la cald. La o verificare vizuală micile „excrocherii” nu sunt vizibile.

Chiar dacă anvelopa pare de iarnă şi are pe ia toate însemnele internaţionale pentru acest sezon, poliţiştii le mai verifică şi altfel: cu cheia, de exemplu. Nu trebuie să apese foarte tare în cauciuc pentru a-şi da seama că este de vară sau de iară. Un agent de circulaţie a explicat pentru România Liberă cum se verifică „falsurile”: „Anvelopele de vară se fac beton, când e frig dacă e drumul îngheţat, maşina se duce ca sania. Cele de iarnă sunt mai moi. Aşa îşi păstrează aderenţa.

Nu trebuie să fii expert ca să-ţi dai seama de acest lucru. Dacă se împinge încet, cu o cheie, vârful acesteia intră uşor în cauciucul de iarnă. În plus profilele canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare sunt mult mai adânci, iar numărul lamelor este mai mare tocmai pentru că sunt construite în aşa fel încât să aibă aderenţă mai mare. Niciun abţibild nu îi scapă pe şoferi de amendă. Dacă încalcă legea, vor fi sacţionaţi”.

În cazul în care şoferii sunt prinşi că nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă atunci când drumurile sunt acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei amenzile sunt cuprinse între 603 şi 1.340 de lei plus suspendarea certificatului de înmatriculare, scrie România Liberă.

Citește și
1 Comentariu
  1. ACTIBILDURI DE IARNA spune

    VREAU SI EU
    ACTIBILDURI DE IARNA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.