Dacian Cioloş: Plafonarea subvenţiilor în noua PAC nu este o măsură împotriva fermelor mari

Propunerea de plafonare a subvenţiilor în noua Politică Agricolă Comună (PAC) vine în contextul nevoii de transparentizare a modului de utilizare a fondurilor europene şi nu este o măsură împotriva fermelor mari, a declarat, vineri, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă privind reforma Politicii Agricole Comune.

„Eu cred că prin PAC putem găsi instrumente de susţinere a creşterii performanţei fermelor mari pentru ca ele să evolueze şi să-şi întărească locul pe care îl au în mediul producţiei agricole, dar să găsim modalităţi clare şi transparente care să arate rezultate, dincolo de această subvenţie legată de o susţinere a venitului de bază a fermei”, a precizat comisarul european.

Acesta consideră că numai printr-un program de cercetare aplicată şi cu impact în producţie, prin investiţii pentru modernizarea fermelor respective şi pentru integrarea părţii de producţie cu stocarea şi procesarea pot fi găsite soluţii atât pentru fermele mari sau cele mici, cât şi pentru cele zona de munte sau de câmpie.

„Prin viitorul PNDR statele membre vor avea posibilitatea să introducă subprograme cu un buget separat, izolat pentru toată perioada bugetară, prin care să finanţeze restructurarea unui sector în perioada 2014-2020. Agricultorii din sectorul respectiv, pe care statul membru îl consideră prioritar într-o anumită regiune, vor putea avea un buget rezervat în PNDR prin care să aplice proiecte şi care nu va intra în concurenţă cu alte sectoare, dacă statul membru consideră că sectorul are nevoie de restructurare şi relansare”, a adăugat Dacian Cioloş.

Potrivit sursei citate, în următorul an şi jumătate ţările membre vor negocia şi vor discuta toate aceste propuneri astfel încât să fie realizată o Politică Agricolă Comună credibilă pentru contribuabil european.
„Nu mă surprind reacţiile statelor membre, inclusiv cele ale României, care a început deja să spună ce nu-i convine în propunerile PAC.

E normal ca fiecare stat să facă acest lucru, pentru că fiecare îşi va stabili o poziţie de negociere. Vor fi cu siguranţă elemente de adaptat pe propunerea CE, dar important este să rămânem cu o Politică Agricolă Comună credibilă care să dea încredere contribuabilului european că agricultura UE trebuie susţinută pentru interesul public, general şi cel comun”, a mai spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Unul din cele 10 puncte esenţiale din propunerea reformei PAC se referă la plafonarea plăţilor directe către fermele mari, cu suprafaţă de peste 1.000 de hectare, până la n nivel de 300.000 euro pe an pentru un fermier, măsură care îi nemulţumeşte şi pe agricultorii români.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.