Daniel Oajdea vrea un demers diplomatic pe lângă statul francez pentru repatrierea rămăşiţelor lui Brâncuşi

Deputatul PDL Daniel Oajdea susţine demersul scriitorului Laurian Stănchescu privind repatrierea rămăşiţelor sculptorului Constantin Brâncuşi şi pledează pentru un demers diplomatic pe lângă statul francez din partea Parlamentului şi a Ministerului Culturii.

„În calitate de parlamentar, sunt obligat moral să sprijin orice demers corect, fie din interiorul Parlamentului sau din afara lui. Domnul Stănchescu a iniţiat un demers care nu face altceva decât să ducă la o reparaţie morală la adresa sculptorului Constantin Brâncuşi.

Acest demers este unul corect, unul de onoare naţională şi cred că noi, oamenii politici, avem obligaţia morală să-l sprijinim atât cât ne stă în putere. (…) Cred că nici un parlamentar şi nici un om, indiferent de afinităţile politice, nu poate să blocheze un astfel de demers şi nici măcar nu cred că poate să-l considere a fi incorect”, a spus Oajdea, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

El a precizat că pentru „desăvârşirea” recunoaşterii lui Constantin Brâncuşi este necesară o decizie a Parlamentului României, adăugând că el va face toate demersurile pe lângă colegii din Senat şi Cameră pentru materializarea iniţiativei lui Stănchescu.

Oajdea a precizat că nu se pune problema iniţierii unei legi în acest sens, ci este nevoie de un demers diplomatic pe lângă statul francez.

„Eu cred că Parlamentul României, Camera Deputaţilor, Ministerul Culturii, să facă un demers diplomatic pe lângă statul francez, astfel încât să nu mai fie nicio piedică în calea repatrierii. Iar, odată cu acest demers, aşa cum spuneam, o declaraţie de recunoaştere şi de scuze publice faţă de familiile unor mari oameni de cultură români care într-o anumită vreme au fost interzişi este absolut necesară”, a completat parlamentarul democrat-liberal.

Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor, a punctat şi el faptul că demersul pentru repatrierea osemintelor lui C. Brâncuşi a fost început anul trecut şi că în acets an, pe 21 mai, a început marşul „Constantin Brâncuşi”, care presupunea să meargă de la Hobiţa până la Paris pe jos.

„Am făcut aproape două luni de la Hobiţa până la Budapesta, unde m-am întâlnit cu consulul României şi cu ambasadorul român la Budapesta. Ambasadoarea României m-a rugat să mă opresc din marşul spre Paris şi să-i arăt documentele pe care le am, inclusiv de la familia lui Brâncuşi sunt 96 de semnături pe un act pe care îl am.

Mi-a promis că vorbeşte cu ministrul de Externe Teodor Baconschi şi nu s-a întâmplat nimic în două luni de zile. Peste aproximativ două săptămâni reiau acest marş de la Budapesta la Paris, pe jos, cu toate documentele pe care le am, pentru a le duce la Palatul Elysee, la Nicolas Sarkozy. Statul francez aşteaptă, în clipa de faţă, un demers politic şi diplomatic din partea statului român”, a spus Stănchescu.

Întrebat dacă a vorbit cu Baconschi pe acest subiect, având în vedere că sunt colegi de partid, Oajdea a spus că nu a discutat pentru că doreşte să facă un demers oficial.

„Nu, nu am vorbit cu domnul Baconschi pentru că eu vreau să fac un demers oficial. Eu am fost conatcat de domnul Stănchescu şi mi s-a părut o iniţiativă extraordinară. Pentru ca ceea ce este corect să facem, să repatriem rămăşiţele lui Brâncuşi, să fie pe deplin desăvârşit cred că trebuie să fie completat cu o recunoaştere morală a tuturor oamenilor de cultură.

Cred că aici, inclusiv Academia Română şi celelalte instituţii ale statului român, au obligaţia ca în mod oficial să prezinte scuze public faţă de familiile tuturor oamenilor de cultură care, în perioada comunistă, erau interzişi”, a răspuns deputatul democrat-liberal.
Scriitorul Stănchescu a precizat că a făcut tot felul de demersuri pe lângă diferite instituţii pentru repatrierea rămăşiţelor lui Brâncuşi.

„I-am trimis şi domnului preşedinte Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, i-am trimis tot felul de documente. Aştept şi de la domnia sa un răspuns, care nu mai vine de două-trei luni”, a precizat Stănchescu, adăugând că a primit din partea preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, o scrisoarea în care acesta îşi exprimă sprijinul pentru iniţiativa sa.

Scriitorul şi academicianul Nicolae Breban a declarat că susţine şi el demersul lui Stănchescu.

„Francezii au un formidabil instinct, exact opus nouă, acela de a recupera şi de a asimila valori străine, un reflex invers nouă, noi expulzăm valorile noastre de vârf. Valorile medii mai merg, se acceptă şi în România, dar valorile de vârf sunt anihilate sau expulzate, cum s-a întâmplat cu Cioran”, a apreciat Breban.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.