Deputaţii italieni între un vot de încredere pentru executiv sau alegeri anticipate

Deputaţii italieni îşi vor exprima vineri opţiunile privind un vot de încredere cerut joi de prim-ministrul Silvio Berlusconi pe marginea respingerii proiectului de lege al bilanţului economic pe anul 2010.

Premierul a anunţat că dacă nu va primi votul de încredere, italienii vor fi chemaţi la urne pentru alegerile anticipate, scriu vineri (14 octombrie 2011) principalele cotidiene.

Berlusconi nu intenţionează să facă un pas înapoi şi să renunţe la funcţie, subliniază cotidianul Corriere della Sera. Opoziţia, şeful statului şi nemulţumiţii din propriul său partid au doar două alternative.

Ori îi reconfirmă mandatul ori se vor organiza alegeri anticipate. Prim-ministrul italian a prezentat joi, în Camera Deputaţilor, motivele pentru care parlamentul ar trebui să acorde vineri executivului un vot de încredere. De la dezbateri au lipsit deputaţii din opoziţia de centru¬stânga, în semn de protest împotriva premierului care refuză să demisioneze.

Cotidianul Il Messaggero anunţă că deputaţii vor vota începând cu ora locală 12.30. Opoziţia de centru-stânga va continua protestul şi nu va face nicio declaraţie cu privire la vot.

Deputaţii îşi vor exprima doar opţiunile. Berlusconi a explicat joi că „incidentul politic” de marţi, când deputaţii au respins proiectul de lege al bilanţului economic pe anul 2010 nu este atât de grav precum pare.

Consiliul de miniştri a amânat pentru vineri refacerea articolul 1 al proiectului de lege pentru a-l repropune parlamentului. Premierul şi-a invitat colegii să mediteze la faptul că o criză de guvern ar crea doar probleme Italiei.

„Ar câştiga partidul speculanţilor, pentru că nu există o alternativă credibilă la actualul guvern. Eu sunt aici, cu o alianţă solidă”, a subliniat Berlusconi şi şi-a invitat colegii să dea prioritate recesiunii economice.

Cotidianul La Repubblica citează reacţiile adversarilor politici ai lui Berlusconi. Liderii partidelor din opoziţia de centru-stânga au aşteptat finalizarea dezbaterilor de la Camera Deputaţilor în piaţă, refuzând să intre în clădire.

Pentru Pierluigi Bersani, preşedintele Partidului Democrat, „actualul guvern este incapabil să se confrunte cu reformele. Berlusconi va obţine un nou vot de încredere pentru că este lipit de scaun, dar nu va supravieţui îndelung”, a afirmat Bersani la microfonul jurnaliştilor de la Rai News. Liderul PD a anunţat că opoziţia va protesta în piaţă în 5 noiembrie.

Cotidianul Il Tempo subliniază că dacă va cădea guvernul, jumătate dintre deputaţi nu vor avea dreptul la pensie. 350 de deputaţi pot primi o pensie doar dacă ajung la finalul mandatului, în 2013.

Cotidianul subliniază că aceştia reprezintă garanţia guvernului. Analiza a fost făcută de către site-ul Openpolis.it care a publicat toate datele cu privire la situaţia deputaţilor şi senatorilor.

Deputata Beatrice Lorenzin, din partea partidului Poporul Libertăţii al lui Silvio Berlusconi, a admis că pensiile pot influenţa votul. Ziarul precizează că pensiile variază de la o mie la trei mii de euro pe lună, în timp ce salariile din timpul mandatului sunt de 15.000 de euro, un alt motiv pentru a rămâne cât mai mult în funcţie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.