„Drumul vinului” prinde contur la Niculiţel

0
Tulcenii de la Niculiţel au obţinut anul acesta vinuri de calitate, autorităţile comunale sperând ca ei să se autorizeze pentru a putea să le vândă, astfel încât proiectul „Drumului vinului” să devină realitate.

În cadrul proiectului „Triunghiul mănăstirilor”, care a vizat îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din zona lăcaşelor de cult Celic Dere, Saon şi Cocoşu şi care s-a încheiat în acest an, trei din cei aproape 38 de kilometri reabilitaţi fac parte din aşa-numitul „Drum al vinului”.

„Ne mândrim cu brandul podgoriei Sarica-Niculiţel, iar prin amenajarea drumului de trei kilometri care trece printre vii localitatea poate fi ajutată pentru relansarea activităţilor economice. Infrastructura legată însă de comercializarea vinului ţine de iniţiativa privată a localnicilor.

Deocamdată, doar o persoană a înţeles că fără promovare nu poate să dea valoare afacerii sale şi atunci a accesat fonduri europene pentru realizarea unei crame. Sunt convins că nu va rămâne o singură persoană”, a declarat, primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Proprietarul cramei amenajate pe „Drumul vinului”, Sorin Ignat, spune că dorinţa lui de a realiza o cramă pe acest drum provine din pasiunea sa pentru vinuri. „Am avut privilegiul de a studia cu fostul preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Valeriu Cotea, iar după patru ani de muncă în Spania m-am gândit că trebuie să încerc ceva pe cont propriu, fructificând oportunităţile României europene şi ale subvenţiilor pentru plantaţiile noi.

Am pornit la drum cu o plantaţie de 7 hectare, al cărei rod îl vom avea la anul, şi cu o cramă care însă nu cred că întruneşte condiţiile unei crame. Ne dă satisfacţie faptul că vinul nostru este cunoscut şi că avem un eşantion de cumpărători fideli şi credem că suntem pe un traseu decent.

Fructificând studiul şi pasiunea, cred că mă pot apăra destul de bine în domeniu pentru acest moment şi cerinţa actuală a pieţei”, a afirmat inginerul horticultor Sorin Ignat.

De altfel, Sorin Ignat este recunoscut drept unul dintre cei mai buni producători de vin din Niculiţel, vinurile sale fiind apreciate în mod deosebit duminică la concursul de degustări organizat în cadrul celei de-a X-a ediţii a manifestării „Sărbătoarea viei şi vinului”, iniţiată de Primăria comunei Niculiţel.

„Ţinând cont de presiunea bolilor, probele de vin de la cei 24 de producători particulari au fost la înălţime. Anul 2011 trebuie păstrat în vinotecă şi gustat peste 5, 10 sau 12 ani şi prezentat ca vin – şcoală. Au fost vinuri de mare clasă pe care mulţi români şi străini ar da bani grei.

Am gustat câteva probe care mi s-au părut de top, cu echilibru între aciditate şi alcool, vinuri sprintene, vinuri prietenoase, vinuri bogate”, a declarat preşedintele juriului concursului de degustări de vin, enologul Vasile Marian.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.