Dumitru Costin (BNS): Dacă vom avea case de sănătate private, 15 milioane de oameni rămân descoperiţi

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat luni, cu ocazia dezbaterii pe tema „Carta Socială Europeană – astăzi şi mâine”, că, în cazul în care proiectul de lege privind înfiinţarea a zece case de asigurări de sănătate private va intra în vigoare, atunci nu mai puţin de 15 milioane de oameni vor rămâne descoperiţi în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale.

„Dacă aşa-zisa reformă a sănătăţii publice din România va fi pusă în aplicare şi – drept urmare – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi desfiinţată, ne vom afla în situaţia ca 15 milioane de oameni să rămână descoperiţi din punct de vedere medical.

Lipsa de fonduri cu care se confruntă Casa la ora actuală este determinată de faptul că numai cinci dintre cei peste 20 de milioane de locuitori ai ţării contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. Chiar şi aşa, statul colectează anual miliarde de euro din contribuţiile asiguraţilor, însă fondurile obţinute sunt prost gestionate.

În loc să folosească cum trebuie aceşti bani, autorităţile române doresc să realizeze o reformă a sănătăţii prin care principiul solidarităţii sociale va fi aruncat la gunoi, iar milioane de oameni aflaţi la limita sărăciei nu vor mai avea dreptul la servicii medicale”, a declarat preşedintele BNS.

Acesta a anunţat, totodată, că va face demersuri la nivelul Consiliului Europei în vederea înfiinţării unui „punct de contact”, unde românii nemulţumiţi de încălcarea uneia dintre cele 31 de prevederi ale Cartei Sociale Europene vor putea sesiza acest lucru.

„Este necesar ca şi în România să funcţioneze un Sistem de Reclamaţii Colective, aşa cum se întâmplă în toate statele civilizate. Cetăţenii trebuie să aibă şansa de a semnala Europei că România nu-şi face lecţiile sau nu respectă prevederile Cartei Sociale”, a mai spus Dumitru Costin.

Citește și
3 Comentarii
 1. Cico spune

  „…Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi desfiinţată, ne vom afla în situaţia ca 15 milioane de oameni să rămână descoperiţi din punct de vedere medical.”

  Cumva vorbeste de aia 15 milioane care nu platesc asigurari?? Dar cum ramane cu prostii care o fac si care nu au servicii pe masura?? Care e problema cu asigurarile private?

  Eu unul m-as bucura ca acea Casa de Sanatate sa se duca pe apa sambetei. Din 10 angajati de acolo, 9 sunt inutili. Nu mai vorbesc ca la spital tb sa ma duc „pregatit”…

 2. Toma spune

  Sa avem case de asigurari private, dar sa nu mai platim nimic la stat din CAS sanatate de 11 % pe salariul brut si de 5,5 % din pensie !

 3. Arin spune

  Nea Cutare asta vorbeste despre Solidaritate………….
  La ce ne-a folosit solidaritatea dupa 20 de ani………..in spitale gasesti internati numai oameni care nu platesc asigurarile de sanatate, dar dau spaga medicilor pt a fi internati, unde li se ofera gratis tratamente, asistenta medicala,cazare si masa pe bani prostilor care platesc asigurari de sanatate.
  S-a ajuns ca din cauza celor 15 milioane care nu platesc, programele nationale sa nu mai dispuna de bani.
  Despre solidaritatea prostilor care platesc asigurari de sanatate si a lipitorilor care beneficiaza de asigurarile platite de prosti nu mai vreau sa aud.
  Sa apara cat mai repede casele de sanatate private, care se vor bate sa aiba platitori, oferind servicii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.