Factura gigantică a falimentului Europei

Europenii nu trebuie să se mai amăgească că Grecia şi alte state îşi vor plăti datoriile. E nevoie ca guvernele să vină cu garanţii post-faliment. Necesarul: 3.000 de miliarde de euro

Guvernele  ţărilor din Europa au nevoie de 3.000 de miliarde de euro dacă doresc să pună capăt crizei, potrivit calculelor Bloomberg, care spun că cifra are şi girul FMI, scrie Money.ro.

Fondul European de Stabilitate Financiară, Banca Centrală Europeană, guvernele şi, posibil, FMI trebuie să garanteze cumva toate obligaţiunile nou-emise de Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania, Italia, Franţa şi Belgia, pe mai mulţi ani. Potrivit celor de la Bloomberg, ascest necesar de finanţare s-ar ridica la 2.500 de miliarde de euro, şi, dacă s-ar adăuga şi un fond de rezervă pentru situaţia în care nu toate lucrurile vor merge comform planului, se va ajunge la un necesar de finanţare de 3.000 de miliarde de euro. Cel puţin, spun cei de la Blooomberg, care spun că este în interesul Europei să contribuie chiar la un fond mai mare.

Editorii de la Bloomberg spun că, pentru a recâştiga încrederea, liderii europeni trebuie să facă trei lucruri:

1. să nu se mai iluzioneze că anumite state din zona Euro, mai ales Grecia, ar putea să-şi plătească datoriile;

2. să vină cu o estimare realistă asupra pierderilor băncilor în cazul în care aceste state vor intra în incapacitate de plată;

3. să ofere garanţii de o asemenea amploare astfel încât să convingă pieţele că nu vor mai urma şi alte pierderi, după falimente controlate şi marcarea pierderilor de către bănci. Factura de 3.000 de miliarde de euro calculată de Bloomberg se referă la cel de-al treilea lucru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.