EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Fermierii americani găsesc pieţe de desfacere în Rusia pentru bovinele lor

Din cauza restricţiilor comerciale, fermierii crescători de vite din SUA nu pot exporta întotdeauna carnea congelată a animalelor lor.

Cu toate acestea, pot trimite tauri de prăsilă în călătorii internaţionale exotice, de la ferme din Midwest în locuri cum ar fi Rusia, unde animalele sunt încurajate să prospere, uneori sub privirea vigilentă a fermierilor americani înşişi, scrie New York Times în ediţia de joi (13 octombrie 2011).

„Această ţară are la fel de mult potenţial ca oriunde în lume”, a afirmat joi Darrell Stevenson, un crescător de tauri din Montana, la un târg agricol la care a participat şi o delegaţie comercială americană.

În timp ce afacerile din SUA au fost în general în stagnare, exportatorii de bovine se bucură de un fel de piaţă a taurilor. Seceta din Texas a determinat creşterea preţurilor la bovine, tot aşa cum un declin în valoarea dolarului a ajutat exporturile americane de toate tipurile.

Vânzarea de tauri de prăsilă în străinătate este o parte a afacerii cu bovine cunoscută în general sub numele de exporturi de genetică.

„Au multă iarbă şi doresc să o transforme în proteine”, a spus guvernatorul Sam Brownback, republican de Kansas, care conduce delegaţia comercială americană. Însoţit de fermieri din Kansas care produc furaje, sau furnizează tauri de rasă pentru alţi crescători de bovine, guvernatorul vizitează Rusia şi Kazahstanul în această lună. „Doresc să găsească genetica bună”, a precizat el.

Oficialii ruşi, printre care şi ministrul agriculturii, a spus Brownback, nu sunt interesaţi de creşterea cotelor de import de carne de vită, dar sunt receptivi la cumpărarea de bovine de reproducţie americane. „Iau banii din petrol şi îi pun în turma lor”, a mai spus guvernatorul.

Afacerea internaţională cu animale de reproducţie nu are o tradiţie atât de veche. Fermierii moderni exportă adesea embrioni, care sunt mai ieftin de transportat. Dar, într-o situaţie în care un client doreşte să-şi crească turma repede, aşa cum se întâmplă în Rusia, nimic nu întrece un taur.

Rusii vor să-şi reducă dependenţa de carnea de vită importată din Brazilia şi Australia, dar se confruntă cu probleme fără ajutor din exterior, deoarece după colapsul Uniunii Sovietice, agricultorii colectivişti de aici au sacrificat bovinele pentru o plată rapidă, făcând să scadă numărul turmelor.

Rusia are în prezent un număr total de aproximativ 26,9 milioane de capete de bovine, potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii din SUA – comparativ cu aproximativ 92,6 milioane în SUA.

O altă moştenire a fermelor de tip sovietic, a fost creşterea bovinelor în dublu scop pentru carne şi lapte, care nu este la fel de eficientă precum creşterea rasei pure. Multe ferme colective ruseşti au încă astfel de animale.

Steve Irsik, un fermier de vite din Ingalls, Kansas, care a făcut parte din delegaţie, a spus că este interesat de exportul de bovine vii în Rusia, dar va încerca o abordare diferită. Ruşii ar trebui să importe rasa pură Angus şi Hereford şi să le încrucişeze pentru a produce carne de comercializat.

Problema cu încrucişarea taurilor Angus cu vacile ruseşti este că „nu e clar ce obţii”, a spus Irsik. „Este ca şi cum încrucişa un jucător de fotbal cu o balerină.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata