Filmul „Memoria Trupului” a câştigat Trofeul Anim’est

0

Filmul „Memoria Trupului” (Body Memory) în regia lui Ulo Pikkov, din Estonia, a fost desemnat sâmbătă seară, la Cinema Patria, câştigătorul Trofeului Anim’est la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Invitat al Festivalului Anim’est şi totodată membru al juriului, regizorul şi scenaristul Shane Acker a motivat alegerea peliculei câştigătoare prin faptul că „reţine atenţia printr-o poveste experimentală apăsătoare şi folosirea unei ambianţe surprinzătoare, având un limbaj vizual puternic şi un mesaj profund”.

Marele câştigător al serii a fost regizorul român Sebastian Cosor, care a obţinut cu pelicula „Ţipătul” (The Scream) atât Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, cât şi Premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation.

Sebastian Cosor a ales să mulţumească pentru premiul primit cu un calambur, schimbând cuvântul englezesc prietenie (friendship) în friendsheep – „The beginning of a beautiful friendsheep (friendsheep) or black sheep” (Începutul unei frumoase prietenii).

La categoria Lungmetraj câştigător a fost filmul venit din Rusia „Răţuşca cea urâtă”, în regia lui Garri Bardin, juriul apreciind că filmul „ne face părtaşi la suferinţa singurătăţii şi la speranţa că într-o zi vom fi acceptaţi pentru ceea ce suntem”.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj a luat drumul Germaniei, acesta fiind câştigat de pelicula „Lumea exterioară” (The External World), în regia lui David O’Reilly, un film care foloseşte tehnici de animaţie contemporană într-un mod unic.

Filmul „Alb, nu alb” (White no White), regizat de Samo-Anna Bergmann, din Germania, a fost laureatul la secţiunea Cel mai bun Film Studenţesc, juriul apreciind că pelicula a avut „o frumoasă interpretare a temei universale a iubirii”.

La categoria Cel mai Bun Videoclip câştigător a fost clipul „I Say Fever” – Ramona Falls, în regia americanului Stefan Nadelmann, în timp ce premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a fost obţinut de „Vitra – Kuubo”, realizat de elveţianul Adrian Fluckinger.

La secţiunea Minimest, premiul pentru Cel mai Bun Film a fost acordat filmului „Gruffallo”, regizat de britanicii Jakob Schuh şi Max Lang.

Ca şi la ediţiile precedente organizatorii Festivalului Anim’est au acordat un Premiu pentru Întreaga Activitate unui animator român recunoscut – Isabela Petraşincu.

Isabela Petraşincu a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti şi a intrat în lumea filmului de animaţie în calitate de scenograf şi desenator la studioul AnimaFilm. A trecut apoi la regia de film, realizând zeci de filme de animaţie cu cartoane decupate şi păpuşi, care au fost prezentate şi răsplătite la cele mai importate festivaluri internaţionale de film de animaţie.

Juriul competiţiei de scurtmetraj a mai acordat o Menţiune Specială pentru filmul „Millhaven”, în regia polonezului Bartek Kulas, iar juriul competiţiei de film studenţesc a acordat, de asemenea, o menţiune specială filmului „Ishihara”, regizat de Yoav Brill din Israel.

Premiul Publicului, care a fost acordat pe baza voturilor acordate de spectatorii care au vizionat filmele din festival, a fost acordat peliculei „Flamingo Pride”, regizat de Tomer Eshed, din Germania.

Ultimul premiu acordat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a fost Premiul Spectatorului Norocos, care a constat într-o geantă de laptop Crumpler şi festival pass pentru Anim’est 2012.

Juriul competiţiilor de lungmetraj şi scurtmetraj i-a avut în componenţă pe regizorul şi scenaristul american Shake Acker, animatoarea catalană Anna Solanas şi tânărul animator belgian Gerlando Infuso. La secţiunile de film studenţesc, film românesc şi balkanimation din juriu au făcut parte Cecilia Felmeri (România), Marcin Gizycki (România) istoric de artă şi critic de film, regizor şi în perioada 1979-1981 redactor-şef al revistei „Animafilm”, şi artistul născut la Montreal Steven Woloshen. Din juriul secţiunii de Videoclip & Advertising au făcut parte Lucian Stan aka DJ Vasile, Bogdan Moldoveanu aka Hypno şi animatorul şi regizorul danez Tobias Gundorff Boesen.

Ceremonia de premiere a festivalului s-a încheiat cu prezentarea a patru scurtmetraje mute ale pionierului rus al filmului de animaţie, Ladislas Starevici, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov’s Best Friend.

Ultima zi a festivalului, duminică, va aduce la Cinema Patria de la ora 16,30 filmul „9” al regizorului american Shake Acker. Vor urma filmele câştigătoare ale competiţiilor de scurtmetraj şi lungmetraj. La sala ArCuB spectatorii vor putea viziona, începând cu ora 15,00, filmul „Regii timpului” (Kings of the Time), „La revedere dle Christie!” (Goodbye Mr. Christie), Epoca de aur a animaţiei cehe de păpuşi şi secţiunea a cincea din Mozaic. Cinema Union aduce pe ecran în ultima zi, începând cu ora 12,00, filmele „Eden”, „Midori-ko”, „Dresorul de insecte” (The Bug Trainer), „Naşii din Tokyo” (Tokyo Godfathers) şi închide ultima zi a festivalului cu pelicula „Rango”, difuzată de la ora 20,00.

Cea de-a şasea ediţie a Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se va muta în perioada 28-30 octombrie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. În premieră pentru un eveniment major de film din România, festivalul va organiza o ediţie specială la Chişinău în perioada 3-6 noiembrie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.