EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Franţa: între „stânga puternică” şi „stânga sinceră”

0

Cei doi lideri socialişti, Francois Hollande şi Martine Aubry, se vor confrunta duminică în turul al doilea al alegerilor primare din Partidul Socialist francez.

Ziarul elveţian Le Temps trece în revistă, în ediţia de vineri (14 octombrie 2011), principalele diferenţe dintre programele celor doi candidaţi.

În ceea ce priveşte sectorul finanţelor publice, François Hollande consideră că redresarea acestuia este prioritară. „Singura întrebare care se pune în viitor este aceasta: să acceptăm ca datoria publică să rămână o povară şi ca plata dobânzilor să reprezinte primul obiectiv al bugetului de stat?”, a afirmat acesta.

Deputatul de Correze doreşte controlul asupra datoriei „istorice” şi reechilibrarea conturilor. Dacă ar fi ales preşedinte, el şi-ar fixa drept obiectiv scăderea deficitului la 3% din PIB până la sfârşitul anului 2013, şi un deficit zero în 2017. În paralel, va lansa o reformă fiscală.

Martine Aubry vizează „o mai mare transparenţă, o mai bună progresivitate a impozitului, o taxare mai echilibrată între veniturile din muncă şi cele de capital, precum şi între micile şi marile întreprinderi”.

Ea promite, de asemenea, respectarea angajamentelor de la Maastricht în ceea ce priveşte deficitul, dar nu se angajează pentru 2017, deoarece nu se ştie care va fi atunci situaţia.

Primarul oraşului Lille doreşte în primul rând reducerea deficitelor şi relansarea creşterii. Ea intenţionează să recupereze douăzeci de miliarde pe an prin reducerea nişelor fiscale.

Va aloca jumătate din sumă reducerii deficitelor iar cealaltă jumătate finanţării proiectelor sale. Şi ea va aplica reforma fiscală prevăzută în programul PS şi se pronunţă pentru o nouă tranşă de impozitare a veniturilor mari.

Pentru Martine Aubry, sectorul educaţiei este prioritar. Ea vrea să aplice un plan de reformare a acestui sistem pe cinci ani, concretizat într-un „nou pact educaţional”.

Planul prevede, de asemenea, revalorizarea salariilor cadrelor didactice, recrutarea de psihologi şi de asistenţi sociali, diminuarea numărului de elevi pe clasă în cartierele cu probleme. Promite totodată şi reintroducerea anului de formare pedagogică pentru cadrele didactice tinere, suprimat de Nicolas Sarkozy.

La începutul campaniei sale, François Hollande s-a axat mai puţin pe şcoală, dar apoi a propus angajarea a încă 60.000 de profesori în următorii cinci ani (12.000 pe an), costul global estimat fiind de 2,5 miliarde de euro. Măsura propusă de el vine în contradicţie cu angajamentele de austeritate menţionate de acesta.

Următorul punct este legat de vârsta de pensionare, o temă sensibilă pentru socialişti. Martine Aubry propune revenirea la 60 de ani fără penalităţi pentru cei care lucrează în condiţii grele, care au patruzeci şi unu de ani de cotizare.

Ceilalţi se pot pensiona la 60 de ani, dar cu penalizare. Ea este de acord şi cu creşterea duratei de cotizare în funcţie de creşterea speranţei de viaţă. Este conştientă de faptul că sunt necesare resurse suplimentare pentru finanţarea sistemului şi are în vedere aplicarea unei taxe asupra băncilor.

François Hollande, care este acuzat de rivala sa că este cam confuz în legătură cu acest subiect, a promis în final că „cei care au un stagiu de cotizare de patruzeci şi unu de ani vor putea să se pensioneze la 60 de ani” fără penalităţi.

El vrea ca din 2013 să reformeze sistemul pensionărilor luând în considerare condiţiile grele de muncă sau carierele incomplete ale femeilor şi „căutând finanţare”. El ia, de asemenea, în considerare posibilitatea unei măriri a duratei de cotizare.

Referitor la sectorul nuclear, Martine Aubry este categorică: „Trebuie să pregătim Franţa pentru renunţarea la energia nucleară”. Aubry afirmă că realizarea acestui obiectif este posibilă în următorii douăzeci-treizeci de ani.

Pentru perioada imediat următoare, ea promite scăderea la 50% a folosirii energiei electrice de origine nucleară până în 2025 prin creşterea ponderii energiilor regenerabile.

François Hollande este mai prudent şi nu vorbeşte de renunţarea la energia nucleară, dar admite că „nu mai putem fi ţara cu cea mai mare pondere a electricităţii de origine nucleară”. Obiectivul său în cifre este acelaşi cu cel al lui Aubry.

O altă prioritate a fostului ministru al muncii este crearea de locuri de muncă. Martine Aubry propune 300.000 de locuri de muncă pentru tineri, din care 100.000 ar fi create încă din primul an al mandatului, dacă va fi aleasă preşedinte. Aceste locuri de muncă vor fi orientate în special spre mediu şi dezvoltarea durabilă.

Tineretul este „marea cauză” a lui François Hollande. Acesta promite că un angajator care va angaja un tânăr care are mai puţin de 25 de ani cu contract pe durată nedeterminată, păstrând în acelaşi timp o persoană care se apropie de pensie, va fi scutit de plata contribuţiilor sociale pentru ambele persoane. Costul estimat al aplicării acestei măsuri este de 8 miliarde de euro.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.