Germania îşi deschide prea târziu graniţele pentru lucrătorii polonezi

Începând cu luna mai, lucrătorii polonezi au putut căuta locuri de muncă în Germania, fără restricţii, însă afluxul aşteptat de lucrători de nu s-a materializat niciodată, în condiţiile în care germanii au o reputaţie proastă printre polonezi pentru salariile acordate cu zgârcenie şi condiţiile de muncă proaste, relatează Der Spiegel în ediţia de joi (13 octombrie 2011).

Cu cinci luni în urmă existau speranţe mari – şi temeri şi mai pronunţate – despre momentul în care piaţa germană se va deschide şi mai mult pentru rezidenţii ţărilor din Europa de Est.

Dacă experţii în economie aşteptau cu nerăbdare muncitorii calificaţi de care ţara are disperată nevoie, sindicatele au început să tragă semnalul de alarmă: est-europenii ar invada Germania cu sutele de mii, trăgând în jos salariile şi deposedându-i pe germani de locurile de muncă.

Cu toate acestea, între lunile mai şi august ale acestui an, doar 34.000 de persoane au ajuns în Germania din cele opt state membre ale Uniunii Europene din Est (Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovenia, Slovacia şi Ungaria), pentru care restricţiile temporare privind dreptul de a trăi şi lucra în Germania şi Austria au fost ridicate la 1 mai. Prin comparaţie, în cele patru luni de dinaintea modificării acestor norme, numărul acestora a fost de 20.000.

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din Est continuă să caute specialiştii care ar putea lua în considerare mutarea în Germania, dar adesea fără rezultate. Problema este că angajatorii germani par să aibă o reputaţie proastă, iar despre locurile de muncă din landuri cum ar fi Bavaria, Hesse sau Saxonia Inferioară se spune că ar fi extenuante, prost plătite şi fără şanse de promovare.

În prezent Germania şi Austria – singurele ţări din UE, care au insistat pe o „interdicţie de protecţie” de şapte ani în cazul lucrătorilor din noile state membre ale UE din Est care au aderat în 2004 – par să îşi primească răsplata.

În schimb, polonezii au plecat în masă în Marea Britanie şi Irlanda după aderarea la UE. Atunci când piaţa forţei de muncă din aceste ţări a devenit mai strictă, o parte dintre ei s-au mutat în Scandinavia sau Elveţia. În acelaşi timp, mulţi s-au întors în ţara lor de origine, unde economia a crescut cu 3,9 % anul trecut.

Dincolo de avantajul oferit de proximitatea sa, Germania este puţin populară printre lucrătorii polonezi, cu atât mai mult cu cât mulţi angajatori se aşteaptă la o cunoaştere perfectă a limbii germane, explică Arthur Ragan de la Work Express, cea mai mare agenţie poloneză pentru locuri de muncă temporare.

Agenţia nu mai trimite acum lucrători calificaţi în Germania. „Nimeni nu riscă un loc de muncă stabil în Polonia pentru o muncă temporară în Germania”, explică el.

Acest lucru se datorează parţial faptului că polonezii se pot aştepta acum să le fie oferite salarii corespunzătoare în propria lor ţară. Până la 1 mai, cel mai târziu, multe firme au crescut salariile cu 5% şi şi-au îmbunătăţit oferta de beneficii sociale, care acoperă o parte din costurile pentru asigurarea medicală privată, spre exemplu.

Stimulentele de a părăsi Polonia pentru a ocupa un loc de muncă în străinătate continuă să se diminueze. Potrivit sondajelor, 97% dintre angajatorii polonezi indică faptul că emigrarea începând cu 1 mai a fost marginală.

Mai mult, circa 26% dintre companiile din sectorul de producţie plănuiesc să facă angajări noi în viitorul apropiat, în timp ce 16% doresc să angajeze agenţi de vânzări suplimentari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.