EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

KGB-ul belarus va deveni atotputernic

0

Autorităţile belaruse au dat publicităţii noi amendamente legislative care îngrădesc şi mai mult activitatea organizaţiilor non-guvernamentale, plasându-le sub controlul total al structurilor de stat.

În afară de aceasta, guvernul de la Minsk a înaintat pentru dezbateri în parlament un proiect de lege care extinde major împuternicirile structurilor de apărare a ordinii şi securităţii din republică, notează cotidianul rus Kommersant.

Noile amendamente înăspresc răspunderea pentru finanţarea partidelor politice şi organizaţiilor non-guvernamentale de peste hotare, extind aria acuzaţiei de ‘trădare de stat’ şi îi ameninţă cu până la trei ani privare de libertate pe toţi cei care îndeamnă la acţiuni de protest nesancţionate.

Amendamentele îşi concentrează atenţia în special pe organizaţiile non-guvernamentale care participă la procesul politic din Republica Belarus, subliniază cotidianul rus.

Pentru a le lăsa fără surse de sprijin şi finanţare din străinătate, amendamentele le interzic acestor organizaţii să-şi păstreze resursele financiare în bănci şi în alte instituţii de creditare care se află pe teritoriul unor ţări străine. În afară de aceasta, activitatea organizaţiilor care timp de un an nu au restituit ajutorul neoneros primit de peste hotare va fi considerată ilegală.

De acum încolo, acordarea de sprijin unui stat străin, unei organizaţii de peste hotare sau unui reprezentant al acestora ‘în vederea desfăşurării unei activităţi în detrimentul securităţii naţionale a Republicii Belarus’ este considerată ‘trădare de stat’ şi se pedepseşte cu până la 15 ani privare de libertate.

Act penal devine, de asemenea, primirea unui ajutor neoneros din străinătate pentru finanţarea de partide politice, alegeri, referendumuri, acţiuni de protest în masă şi seminarii: astfel de acţiuni s-ar putea solda cu până la doi ani privare de libertate.

De asemenea, pentru apelurile la desfăşurarea de proteste nesancţionate de autorităţi pedeapsa este de până la trei ani privare de libertate, precizează Kommersant.

În parelel cu aceasta, autorităţile belaruse iau măsuri pentru a majora şi mai mult statutul structurilor de apărare a ordinii şi securităţii din republică. Astfel, potrivit noilor amendamente, un reprezentant al securităţii de stat nu poate fi tras la răspundere pentru prejudiciile cauzate de utilizarea forţei fizice.

De asemenea, noile amendamente le permit angajaţilor din domeniu să facă uz la adresa protestatarilor de cătuşe, de substanţe chimice şi de alte mijloace de suprimare.

Apărătorii belaruşi ai drepturilor omului şi-au exprimat deja protestul împotriva noilor amendamente. Astfel, şeful departamentului belarus al Adunării asociaţiilor cetăţeneşti de la Helsinki, Oleg Gulak, a explicat că, prin adoptarea noilor amendamente legislative, autorităţile belaruse au obţinut aceleaşi drepturi ca şi organismele securităţii de stat de pe vremea lui Stalin.

La rândul său, expertul belarus independent Iuri Haşevatski a declarat că noile legi constituie o consecinţă a temerilor puterii de la Minsk privind revoltele sociale care s-ar putea extinde ca urmare a acutizării crizei economice din Belarus.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.