LUMEA ŞTIINŢEI – Cele mai impresionante fotografii din săptămâna 9-15 octombrie

De la melci plutitori la rozătoare africane care invadează Brazilia – iată câteva dintre cele mai frumoase imagini din lumea ştiinţei care ne-au fost dezvăluite pe parcursul săptămânii trecute, scrie livescience.com:

1.    Asteroidul Vesta
Noi descoperiri ies la iveală în legătură cu formaţiunile muntoase de pe asteroidul Vesta. Se pare că misiunea Dawn, trimisă de NASA, a descoperit un munte mai înalt decât Everestul pe Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul solar. Principalul investigator al misiunii Dawn, Chris Russell, a declarat pentru Space.com că se descoperă lucruri uimitoare despre Vesta, pe care ar putea-o numi cea mai mică planetă terestră. „Asemenea Pământului, lui Marte, lui Venus sau lui Mercur, Vesta are cursuri vechi de lavă bazaltică la suprafaţă şi un miez mare de fier”, susţine Russell.

2.    Secretul melcilor plutitori
Melcii care plutesc cu ajutorul bulelor create din mucoasă au moştenit talentul de la strămoşii lor, care îşi cărau ouăle peste tot folosindu-se de aceste „baloane”, descoperă un nou studiu. În decursul procesului, melcii alunecoşi se transformă din locuitori de pe fundul oceanului în fiinţe plutitoare ce se mişcă liber.
Melcii plutitori sunt cunoscuţi încă din anii 1600, dar aceasta este prima dată când cercetătorii au reuşit să urmărească originea şi transformarea lor.

3.    Vârtejul de galaxii
Această fotografie prezintă o imagine combinată a Galaxiilor Antene, care se află undeva la aproximativ 75 de milioane de ani-lumină de Pământ. Fotografia surprinde o imagine a universului care nu poate fi văzută deloc de către telescoapele cu infraroşu.


4.    Bolovani ciudaţi
Un proces geologic ciudat se află în desfăşurare într-un colţ îndepărtat din Deşertul Atacama din nordul statului Chile, şi a fost descoperit datorită durerilor stomacale ale unui cercetător.
Quade a observat ceva foarte neobişnuit la nişte bolovani cu greutăţi între jumătate de tonă şi 8 tone din apropierea maşinii sale: aceştia păreau să fie şlefuiţi cu mare precizie în secţiunile din mijloc.
Descoperirea intrigă cu atât mai mult cu cât agentul de eroziune cel mai des întâlnit – apa – nu este întâlnit în deşertul uscat Atacama.

5.    Draconidele şi spectacolul luminos de pe cer
Aceste săgeţi de lumină sunt Draconide care pătrund în atmosfera Pământului. Dacă v-aţi uitat pe cer pe 8 octombrie, este posibil să fi văzut un spectacol cu una, două, trei sau chiar… 750 de stele căzătoare. Astronomii au preconizat o izbucnire de meteoriţi (Draconide), până la 750 pe oră, la sfârşitul săptămânii în care Pământul a trecut prin şuvoaiele de praf ale cometei 21P/Giacobini-Zinner.


6.    O lună micuţă şi strălucitoare răsare
Luna a fost plină, dar mică, marţi (11 octombrie), deoarece partenerul stâncos al Pământului oscilează larg în orbita sa din jurul planetei.
În această fotografie realizată de Staţia Summit, luna plină de pe 11 octombrie străluceşte deasupra stratului de gheaţă al Groenlandei.

7.    Pterozaurul cu dinţi
În această fotografie realizată de Mark Witton de la Universitatea Portsmouth, este prezentată o interpretare a acestei specii de pterozaur.
O examinare a unei fosile mici – vârful botului pterozaurului dinţat şi o bucată din dintele său – a dezvăluit că o parte din reptilele zburătoare puteau ajunge la dimensiuni mult mai mari decât se credea anterior.

 

8.    Când rozătoarele africane au invadat Brazilia
Pădurile tropicale antice sud-americane au fost invadate de rozătoare mici, venite din Africa, asemănătoare ca mărime cu şobolanii şi şoarecii din ziua de azi. Acum cercetătorii au descoperit urmele unor fiinţe ce pot fi printre primele rozătoare care au infestat America de Sud: cinci animale micuţe care au trăit în urmă cu 41 de milioane de ani.


9.    Nisipurile strălucitoare ne „vorbesc” despre furtuni
Folosind luminozitatea naturală a granulelor de nisip, cercetătorii au descoperit că un potop gigant a lovit coasta olandeză.
Prin măsurarea luminescenţei nisipurilor şi compararea acestora cu înregistrările scrise ale furtunilor mari, oamenii de ştiinţă au reuşit să asocieze depozitele de nisip cu o furtună din 1775 sau 1776, o perioadă în care acea parte a Europei a fost lovită de un număr mare de furtuni.

10. Meteoriţii şi aurorele desenează cerul împreună

Meteoriţii se amestecă cu aurora în această fotografie făcută în Groenlanda. Fotograful Ed Stockard scrie: „Sincronizarea maximului ploii de meteoriţi Draconide deasupra calotei glaciare a Groenlandei nu a fost perfectă. Întunericul s-a aşezat imediat. Majoritatea Draconidelor au fost invizbile pentru ochiul liber, dar s-au arătat pentru puţin timp lângă o paradă incredibilă de aurore”.

11. Un pasionat al cerului cuprinde luna în mâinile sale

Observatori neobosiţi ai cerului, Martin Dietzel şi Mario Samisch, se fac „vinovaţi” de frumuseţea acestei imagini a Lunii, cuprinsă în mâinile unuia dintre ei.

Satelitul singuratic al Pământului apare aici proiectat, prin lentilele unui telescop de 80 de centimetri, pe o bucată de hârtie în loc de un suport ocular. „Este un simplu şerveţel de hârtie pe care îl aveam, întâmplător, în buzunar”, a declarat Martin Dietzel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.