Orban: AM de la Ministerul Economiei e într-o situaţie foarte complicată privind riscul unor viitoare pierderi de fonduri UE

0

Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial Competitivitate Economică din subordinea Ministerului Economiei se află într-o situaţie „foarte complicată” în ceea ce priveşte riscul de pierdere a fondurilor europene începând cu sfârşitul anului 2012, a avertizat, duminică, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la postul de radio Europa FM

Întrebat în legătură cu situaţia de la autoritatea din Ministerul Economiei, Orban a spus: „Este foarte complicată. (…) Sunt lucruri care vor trebui îmbunătăţite semnificativ”.
El a recunoscut că termenii în care s-a exprimat în legătură cu situaţia de la această autoritate de management sunt diplomatici.

„Întotdeauna acesta este stilul meu, să fiu diplomat”, a spus ministrul, la emisiunea „Catedra de politică”.

Şeful MAEur a motivat deficienţele privind absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune din acest program sectorial şi prin faptul că autoritatea de management de la Ministerul Economiei nu a gestionat şi fonduri de preaderare şi nu are experienţă.

„Se vede foarte clar diferenţa între autorităţile de management care au gestionat fonduri de preaderare şi cele care nu au gestionat. Această autoritate n-a gestionat fonduri înainte de aderare şi lucrul acesta se vede”, a explicat Leonard Orban.

Într-o conferinţă de presă, joi, Leonard Orban a avertizat că două autorităţi de management de la ministere prezintă risc major de dezangajare a fondurilor europene, începând cu finalul anului 2012.

El a refuzat atunci să precizeze public despre ce autorităţi este vorba, dar surse guvernamentale,  au indicat în primul rând autoritatea de la Ministerul Economiei.

„Există riscul ca acele proiecte să nu poată fi realizate până la sfârşitul lui 2012, 2013, 2014, pentru că din 2012 încep tăierile de fonduri, adică se pierd fonduri. Proiectele trebuie realizate unele dintre ele până la sfârşitul lui 2012, altele în 2013, 2014”, a explicat ministrul, duminică, la Europa FM, care este cauza riscului de pierdere a fondurilor europene.

În total, România riscă să piardă 1,9 miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune, prin dezangajări din partea Comisiei Europene, începând cu finele anului 2012.

De asemenea, ministrul a reclamat duminică, la Europa FM, şi faptul că fondurile europene se pierd şi din cauza unor beneficiari, care primesc partea de prefinanţare a proiectelor, însă nu efectuează plăţi şi nu transmit facturile pentru decontarea cheltuielilor de către Comisia Europeană.

Conform cifrelor prezentate de Orban, Comisia Europeană a acordat României 1,6 miliarde de euro pentru prefinanţări, din care mare parte au fost deja oferiţi de autorităţile naţionale beneficiarilor, însă pentru numai 20% din aceste fonduri beneficiarii au transmis autorităţilor de management facturi pentru decontare.

„UE ne-a vărsat o sumă importantă pentru prefinanţare, 1,6 miliarde de euro. Constatăm că o mare parte din aceşti bani au fost daţi deja ca prefinanţare, iar din ei nu am putut recupera decât aproximativ 20%. Sunt cazuri în care pur şi simplu banii stau blocaţi şi nu avem instrumente să-i recuperăm. Adică proiectele nu au început să fie implementate, nu au început să fie transmise facturi la autorităţile de management şi banii stau la beneficiari şi nu circulă”, a reclamat ministrul Leonard Orban.

El a explicat că pentru a combate acest fenomen, Guvernul a decis să reducă prefinanţarea de la 30% la maximum 10%, iar fondurile pentru care nu se transmit facturi în patru luni se retrag.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.