EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Peste 1100 de femei vor beneficia de cursuri de consolidare profesională, în cadrul unui proiect al CNSLR -Frăţia

0
Peste 1.100 de femei din toată ţara vor beneficia din luna mai a anului viitor de cursuri de consolidare profesională, dar şi de calificare/recalificare, în cadrul unui proiect în valoare totală de 4,5 milioane de euro dezvoltat de CNSLR-Frăţia, finanţarea fiind asigurată în procent de 98 la sută prin Programul POSDRU 2007-2013, a anunţat vineri managerul de proiect Florentina Enache.

‘Proiectul a debutat în luna decembrie 2010 şi este programat să se desfăşoare pe durata a 24 de luni, noi având însă intenţia de a-l prelungi cu încă un an. Până în acest moment, în cadrul proiectului am realizat cinci din cele opt vizite transnaţionale la Verona – Italia, în vederea asigurării unui schimb de experienţă.

De asemenea, am întocmit şi diseminat la nivel naţional un studiu intitulat ‘Profiluri de inegalitate de şanse în Romania – cauze şi efecte. Analize sectoriale’, iar în paralel am redactat o broşură care conţine informaţii utile pe problema egalităţii de şanse.

Din luna mai 2012, vom începe seria cursurilor destinate în exclusivitate doamnelor care lucrează în administraţia publică locală şi centrală, învăţământ, comerţ şi chimie/petrochimie. Concret, 800 de femei vor participa la cursuri de consolidare profesională, în timp ce 300 vor lua parte la cursuri care vizează calificarea/ recalificarea pentru ocuparea unui loc de muncă în comerţ.

Cursurile de pregătire vor fi organizate în domenii precum management, comunicare şi comunicare în limbi străine, după absolvirea cărora vor fi acordate certificate recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar şi de Ministerul Muncii. De asemenea, vor avea loc cursuri de formare pentru utilizarea computerului, finalizate cu înmânarea unui certificat ECDL’, a declarat Florentina Enache.

La conferinţa de prezentare a proiectului a participat şi dna Clara Garofoli din Italia, care este expert în problematica egalităţii de şanse. Aceasta a menţionat, pentru început, problemele care stau la baza fenomenului inegalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, la nivelul ţării sale. ‘Trebuie să începem mai întâi cu religia, şi să amintim de spusele Sfântului Augustin.

Potrivit acestuia, ‘femeia nu este făcută după asemănarea lui Dumnezeu şi stă în ordinea naturii ca femeile să-şi servească soţii. Se respectă astfel principiul potrivit căruia cei care sunt inferiori trebuie să-i servească pe cei superiori’. Cu o astfel de concepţie religioasă, este greu să se revină la starea iniţială a lucrurilor de pe Pământ, adică din momentul în care toţi – bărbaţi şi femei – eram egali.

De asemenea, printre impedimente se mai numără mentalitatea managerilor – care în timp de criză concediază cu prioritate femeile, instabilitatea economică, dar şi violenţă fizică şi psihică asupra femeilor’, a spus Clara Garofoli.

În cadrul conferinţei s-a menţionat faptul că societatea contemporană românească tinde să se orienteze către un model patriarhal în construirea relaţiilor dintre bărbaţi şi femei, atât în familie cât şi în viaţa publică. Acest model cultural generează comportamente şi practici retrograde şi discriminatorii pe piaţa muncii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.