Putin, preşedintele ruşilor „simpli şi provincializaţi”

Una dintre principalele motivaţii ideologice pentru transformarea lui Vladimir Putin într-un preşedinte pe viaţă al Rusiei o constituie faptul că acesta „este cerut de popor”.

Adică, Putin este preşedintele ruşilor simpli, din provincie, şi doar locuitorii „îmbuibaţi” ai marilor oraşe nu sunt mulţumiţi de revenirea sa în fotoliul prezidenţial.

Potrivit cotidianul rus Gazeta, problema este că, în virtutea stării actuale a poporului rus, „preşedinte popular” al Rusiei poate deveni absolut orice persoană impusă de puterea în exerciţiu. În Rusia a fost înfiinţată o adevărată „tâmpocraţie” – puterea unor oameni absolut tembelizaţi, constată publicaţia menţionată.

Interviul pe care secretarul de presă al premierului Putin,Vladimir Peskov, l-a oferit de curând postului de televiziune „Dojď s-a remarcat în primul rând prin apologia făcută regimului Brejnev, şi mai hilară în condiţiile în care Peskov a recunoscut că fostul lider sovietic „nu s-a retras la timp”.

Putin încă nu este Brejnev, însă în mod sigur el este un produs al epocii brejneviste. De aceea, în situaţia în care Putin va mai rămâne la putere alţi 12 ani, el este absolut capabil să ducă Rusia în marasmul epocii brejneviste, subliniază Gazeta.

În opinia lui Peskov, societatea moscovită este predispusă la asemenea raţionamente, dar nu şi oamenii care nu locuiesc în marile oraşe ale Rusiei. Peskov a conturat exact electoratul lui Putin: „oameni preocupaţi de probleme mult mai practice, oameni de afaceri mărunţi sufocaţi de autorităţ ile locale, funcţionari regionali cărora nu le ajung banii de la un salariu la altul, mame care nu-şi pot înscrie copiii la grădiniţe”.

Potrivit Gazeta, caracterul păgubos al logicii lui Peskov nu constă atât în faptul că Putin va fi în continuare votat în masă atât timp cât va exista sufocarea businessului mic de către autorităţile locale sau atât timp cât funcţionarilor din provincie nu le vor ajunge salariile.

Adevărul este cu mult mai trist: cei care sunt în mod real dispuşi să voteze din nou pentru Putin vor vota pentru orice altă persoană impusă de la vârf. Dacă din partea puterii ar fi candidat Medvedev – acesta ar fi fost votat fără cârtire, dacă ar fi candidat Boris Nemţov – acesta ar fi devenit în mod sigur preşedinte al ţării.

Problema nu constă atât în intenţia puterii de a falsifica voinţa poporului, ci în lipsa totală a unei atare voinţe, constată ziarul moscovit. Tocmai pentru o renaştere a obiceiului de a vota împotriva puterii, atât de util din punct de vedere al dezvoltării oricărui stat, ar trebui restabilite alegerile prin vot direct pentru guvernatori, o concurenţă politică normală la nivel federal, ar trebui demontată maşinăria propagandei de stat, prin transformarea ei în mijloace de comunicare în masă obiective.

Esenţa „tâmpocraţiei” este simplă ca bună ziua, continuă Gazeta. Poporul din Rusia nu este subiect al puterii, ci, în pofida Constituţiei, obiectul acestei puteri, un obiect de care aceasta se poate folosi după bunul plac.

Atât timp cât „oamenii simpli” consideră că întreaga lor viaţă este formată din probleme concrete, pe care ar trebui să le rezolve Putin, în Rusia nu se va schimba nimic. De aceea, scopul lui Putin este tocmai acela de a crea condiţii în care cetăţenii nici să nu-şi poată rezolva singuri problemele.

Imediat cum oamenii simpli vor înţelege că între preşedinţia eternă a lui Putin şi lipsa totală de progres în soluţionarea problemelor lor personale de zi cu zi – cum ar fi cozile la grădiniţele de copii sau lipsa unor şosele suportabile într-o ţară cu mari venituri provenite din exportul de hidrocarburi – există o legătură directă, abia atunci va apărea o speranţă. Fără obişnuinţa de a spune „nu” puterii nu poate exista o dezvoltare normală a ţării.

Actuala putere a avut suficient timp pentru a se etala în toată „splendoarea”. În acest răstimp, puterea rusă şi-a organizat în mod clar propria viaţă, însă nu există niciun semn că ea îi va permite să facă acelaşi lucru electoratului, format din oameni simpli, din provincie.

Pentru că, după toate evidenţele, singura chezăşie privind trăinicia acestei puteri este aceea ca tot mai mulţi cetăţeni ruşi, indiferent de locul de trai, să rămână „simpli şi provinciali”, conchide Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.