Raiffeisen: Recesiunea ar trebui să fie evitată în Europa Centrală şi de Est, în 2012

Gunter Deuber, şeful diviziei de cercetare pentru Europa Centrală şi de Est a Raiffeisen Bank International, estimează că presiunile asupra finanţelor publice din statele Europei emergente vor creşte probabil anul viitor, pe fondul încetinirii substanţiale a activităţii economice în regiune, deşi în majoritatea acestor state recesiunea ar trebui să fie evitată.

Prezent la lucrările Conferinţei bancare care reuneşte la Budapesta reprezentanţi din Europa emergentă şi Comunitatea Statelor Independente (CIS), oficialul Raiffeisen prognozează un declin al sectorului bancar în unele state din Europa Centrală şi de Est deoarece, conform celor mai optimiste estimări, nu există posibilităţi de expansiune în aceste state.

Citeste si:  Inspectorii fiscali din Vrancea au dat, în octombrie, amenzi de 125.000 lei

Totuşi, conform aprecierilor lui Deuber, rămân pieţele care înregistrează creşteri în Europa Centrală şi de Est dar expansiunea limitată trebuie urmărită cu atenţie. Aproximativ 80% din totalul activelor din Europa Centrală şi de Est sunt pe pieţele în creştere din Polonia, Cehia, Slovacia, Rusia şi România, afirmă reprezentantul Raiffeisen.

Acesta susţine că, din perspectiva istorică şi globală, rata creditelor neperformante în Europa Centrală şi de Est este la un nivel gestionabil, ea chiar s-a stabilizat în unele state, cu excepţia Ungariei. Totuşi, avertizează Deuber, perspectiva asupra evoluţiei creditelor neperformante rămâne dificilă, din cauza încetinirii economice estimate pentru 2012.

Citeste si:  BNR: Piaţa este departe de a fi optimizată din punct de vedere al lichidităţii

Există potenţial pentru consolidare, în ceea ce priveşte cota de piaţă a principalelor cinci bănci din regiune, susţine reprezentantul Raiffeisen. Acesta a adăugat că presiunile autorităţilor de reglementare ar putea spori presiunile pentru consolidarea sectorului bancar. De asemenea, Deuber apreciază că situaţia sistemului bancar rămâne dificilă în Rusia, cel puţin comparativ cu Europa Centrală şi de Est dar este importantă expansiunea instituţiilor ruseşti de creditare pe plan internaţional.

Înfiinţată în 1996, Asociaţia bancară pentru Europa Centrală şi de Est (BACEE) reuneşte 42 de instituţii financiare importante din regiune. În perioada 13-14 octombrie are loc la Budapesta a 24-a ediţie a Conferinţei BACEE, dedicată evoluţiei din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente în actualele turbulenţe de pe pieţele financiare mondiale.

Citeste si:  Răscoală ca la 1907, runda a doua

La Conferinţă sunt prezenţi peste 90 de participanţi din 24 de ţări, reprezentanţi ai băncilor centrale, ai autorităţilor de supervizare bancară, ai instituţiilor de creditare din regiune, ai agenţiilor de evaluare financiară şi analişti independenţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close