Rusia: Steagul piraţilor înălţat pe celebrul crucişător Aurora

0

 Artişti ruşi au înălţat duminică, la Sankt Petersburg, un drapel negru împodobit cu un cap de mort pe crucişătorul Aurora, a cărui salvă de tun a fost semnalul declanşării revoluţiei bolşevice în 1917, au informat surse din cadrul poliţiei, citate de AFP.

Şase participanţi la această manifestaţie au fost arestaţi, iar alţi trei refuzau la lăsarea serii să coboare de pe catargul ambarcaţiunii, cerând eliberarea celor anchetaţi.

„Tineri au urcat duminică la bordul vasului Aurora. Trei dintre aceştia s-au urcat pe catarg cu un steag negru”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din fosta capitală imperială rusă, Viaceslav Stepcenko.

Unul dintre cei trei artişti aflaţi pe nava situată pe cheiul Nevei a explicat prin telefon că ei aparţin unei mişcări postmoderniste denumite „Partea poporului” care cere în special o mai bună repartizare a veniturilor de pe urma hidrocarburilor în Rusia.

„Vrem o parte din petrol şi gaze pentru popor”, a declarat artistul, Evgheni Flor, precizând că el şi colegii lui nu vor coborî de pe catarg până ce nu vor fi eliberaţi ceilalţi şase arestaţi.

În Rusia există mai multe mişcări artistice contestatare. Cea mai cunoscută dintre acestea, Voina (Război), activând tot la Sankt Petersburg, s-a făcut remarcată anul trecut atunci când a desenat un falus uriaş în faţa sediului FSB (fostul KGB) din oraş.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.