12% dintre adolescenţii timizi suferă de fobie socială

1

– Un procent mic dintre adolescenţii timizi pot suferi de fobie socială, potrivit unui nou studiu publicat de livescience.com

Fobia socială, o teamă persistentă faţă de situaţii care presupun control şi hotărâre, este un diagnostic oarecum controversat la copii şi adolescenţi, iar criticii susţin că acest diagnostic transformă timiditatea normală într-o afecţiune medicală.

Însă noua cercetare a descoperit că adolescenţii care au îndeplinit criteriile pentru fobie socială sunt predispuşi să se lupte totodată şi cu depresia, anxietatea şi alte probleme. Rezultatele studiului sugerează că fobia socială este o afecţiune serioasă cu mult mai gravă decât timiditatea normală, au declarat cercetătorii luni (17 octombrie 2011) în revista Pediatrics.

Pentru a descoperi suprapunerile între timiditate şi fobie socială, cercetătorii au analizat 10.123 de adolescenţi americani şi 6.483 dintre părinţii acestora.

În sesiunile faţă în faţă, adolescenţii au răspuns la întrebări despre nivelul lor de timiditate, anxietate şi uzul de medicamente prescrise. Adolescenţii au fost de asemenea evaluaţi şi pentru fobie socială.

Părinţii erau mai predispuşi să îşi evalueze copii ca fiind timizi decât adolescenţii înşişi, cu 62,4% dintre părinţi spunând că copii lor sunt timizi, în timp ce doar 46,7% dintre adolescenţii s-au descris în acest fel.

Dintre studenţii care s-au numit timzi, 12,4% au îndeplinit în totalitate criteriile pentru a fi diagnosticaţi cu fobie socială. Dintre adolescenţi descrişi de părinţi ca fiind timizi 10,6% au îndeplinit aceste condiţii ale fobiei sociale.
Dintre adolescenţii neidentificaţi ca şi timizi, aproape 5% dintre ei au îndeplinit criteriile fobiei sociale.

Rezultatele sugerează că „fobia socială nu este o timiditate simplă”, spun cercetătorii. „În contrast cu frecvenţa ridicată a timidităţii observată în rândul adolescenţilor americani, fobia socială a afectat o minoritate a tineretului”.

Oamenii de ştiinţă au spus că adolescenţii care au îndeplinit criteriile fobiei sociale au relatat mai multe lupte sociale şi mai mult afecţiuni psihologice adiţionale decât tinerii care erau pur şi simplu timizi.
În ciuda acestor dificultăţi, adolescenţii care suferă de fobie socială nu erau mai predispuşi decât omologii lor la consumul de medicamente.
Concluzia este că fobia socială trebuie luată în serios în rândul persoanelor tinere.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. AnonimDesigur spune

    Buna, am 23 de ani si am fobie sociala grava, cine vrea sa vorbim ma poate gasi la emailul (sau messenger) : [email protected]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.