EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

ADN-ul regelui Ludovic al XVI-lea a fost decriptat… dintr-un dovleac

0
O familie italiană de aristocraţi din Bologna avea de multă vreme în colecţiile sale un dovleac pe care erau gravate nişte inscripţii şi mai multe portrete ale marilor figuri ale Revoluţiei franceze.În istoria acestei familii se arată că în acest dovleac se aflase o batistă care fusese înmuiată în sângele lui Ludovic al XVI-lea,în ziua în care a fost ghilotinat, la 21 ianuarie 1793.Ipoteza este susţinută şi de inscripţia următoare: „Pe 21 ianuarie, Maximilien Bourdaloue şi-a înmuiat batista în sângele lui Ludovic al XVI-lea după decapitarea lui”, scrie ziarul Le Figaro.

Proprietarii acestui mic obiect înalt de 23 de centimetri, care au vrut să-şi păstreze anonimatul, l-au încredinţat unei echipe de biologi spanioli şi italieni care să-l expertizeze. Echipa condusă de Carles Laluela-Fox, de la Institutul de biologie evolutivă din Barcelona, este specializată în cercetări genetice.

„La început nu ştiam dacă acea substanţă neagră din interiorul dovleacului era sânge uman”, povesteşte Carles Laluela-Fox.

Dar atât Institutul din Barcelona cât şi Universitatea din Bologna au ajuns la aceeaşi concluzie: pelicula de substanţă neagră uscată conţinea ADN uman bine conservat, aparţinând unui bărbat. Încă nu s-a stabilit cu certitudine dacă este vorba de ADN-ul regelui, dar primele concluzii ale cercetării au fost publicate în revista Forensic Science International: Genetics.

„Ar fi fost posibilă secvenţierea genomului individului al cărui sânge a fost descoperit în interiorul cutiei, dar acest lucru nu ar fi permis să se afle mai mult despre identitatea acestuia. Ne-am axat pe markerii genetici folosiţi în prezent în cercetările medico-legale”, explică Carles Laluela-Fox. Aceşti markeri permit detectarea exactă a filiaţiilor.

Lalueza-Fox şi-a amintit că regele avea ochii albaştri, imortalizaţi foarte bine în picturi, aşa că au căutat mutaţiile ochilor albaştri în ADN-ul sângelui uscat. Ţinând cont de acest aspect, de ADN-ul său mitocondrial, de cromozomul Y şi de alţi factori, echipa a ajuns la concluzia că sângele este al lui Ludovic al XVI-lea.

Gena HERC2, asociată cu ochii albaştri, se află în ADN-ul analizat, dar această genă ar fi putut fi adusă acolo prin contaminare. „Ea ar putea aparţine lui Bourdaloue sau proprietarului dovleacului sau chiar unuia dintre cercetători”, afirmă Philippe Charlier, medic legist care a contribuit recent la identificarea rămăşiţelor lui Agnes Sorel (amanta lui Carol al VII-lea), Diane de Poitiers şi Henric al IV-lea.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.