Banii publici îngraşă impotenţa mingicarilor lui Pinalti

Scorul de maidan înregistrat aseară de Ceahlăul pe teren propriu cu Dinamo, 0-5, arată clar că bugetul oraşului este parazitat de o firmă particulară, preocupată de altceva decât de performanţa trâmbiţată pentru a prosti plătitorii de taxe şi impozite

Banii publici daţi de Consiliul Local Piatra Neamţ societăţii comerciale private SC „FC Ceahlăul“ SA menţin o stare de comunism indolent în cadrul echipei de fotbal „Ceahlăul”, care nu a reuşit să obţină nicio victorie pe stadionul propriu, după 10 etape din actualul campionat. Ba chiar a mai luat bătaie acasă fără să marcheze nici măcar golul de onoare.

Pentru a spori „performanţa“ mingicarilor, primarul Gheorghe Ştefan a impus Consiliului Local mărirea alocaţiei către firma particulară „FC Ceahlăul“ SA de la 600.000 de lei la 1.040.000 lei anual, după cum relata ziarul local „Ceahlăul“ la data de 8 august anul acesta.

Forma prin care bugetul public dă bani către o societate comercială particulară este „contractul de asociere“. Acesta a fost încheiat, anterior, în urma HCL nr. 287 din 23.07.2010. „Art. 1. Se aprobă încheierea unui contract de asociere între Municipiul Piatra Neamţ şi Societatea FC Ceahlăul S.A. din Piatra Neamţ, conform anexei la prezenta, în vederea sprijinirii sportului de performanţă; Art. 2 – Contribuţia municipiului Piatra Neamţ în asociere este de 600.000 lei, sumă finanţată de la bugetul local cap. 67.02 – Cultură, recreere şi religie, subcap. 0501 – Sport“, se prevede în respectiva hotărâre a Consiliului Local.

Culmea este că această societate particulară funcţionează pe principiile capitaliste ale obţinerii de profit. SC „FC Ceahlăul“ SA a raportat un profit de 265.470 lei în 2010, la o cifră de afaceri de 7.562.211 lei. În 2009, profitul a fost mai mare, de 937.600 lei, la o cifră de afaceri mai mică, de 5.152.767 lei.

De altfel, chiar şi stadionul, care merită supranumele de „mausoleul lui Pinalti”, vopsit în portocaliu, culoare care a înlocuit în mod fraudulos şi galbenul de pe tricourile jucătorilor, este o gaură neagră pentru bugetul local, în condiţiile în care cursa „înarmării“ cu stadioane a fost pierdută de Pinalti, care s-a trezit luat înainte de Arena Naţională sau de cele de la Cluj şi Ploieşti.

Mai mult, unele condiţii ale Federaţiei Române de Fotbal referitoare la locurile de parcare sau la tribune nu mai sunt întrunite.

Drept dovadă, ce mai recentă devalizare a bugetului pentru acest mausoleu portocaliu este menită să extindă tribuna a doua „în vederea încadrării în noile recomandări privind clasificarea stadioanelor FRF“. Cheltuiala va fi  de 2.502.360 euro, după cum estimează studiul de fezabilitate.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.