EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Cabinetul de „ciudaţi” ai premierului Cameron

0
Premierul britanic, David Cameron, încearcă să facă ordine în echipa sa de guvernare după o săptămână de dezvăluiri şocante care s-au soldat cu demisia ministrului apărării şi l-au acoperit de ridicol pe omul său de încrede şi coordonator al strategiei executivului.

Liam Fox a demisionat ca titular al apărării vineri presat de o scurgere continuă de informaţii privind relaţiile sale nepotrivite cu prietenul şi naşul său de nuntă. În aceeaşi zi, Oliver Letwin, ministrul pentru politica guvernamentală cu mare acces la informaţii confidenţiale, şi-a cerut public scuze pentru a fi aruncat la coş într-un parc din Londra documente oficiale şi corespondenţa cetăţenilor din circumscripţia sa electorală, notează luni ziarul Las Provincias.

Letwin este un milionar inteligent cu obiceiuri aparent exotice. Îi place să lucreze în St James Park – la doi paşi de biroul său din Downing Street- la primele ore ale dimineţii. Se plimbă pe alei cu un vraf de hârtii în mână, pe care după ce le parcurge, le aruncă la coşul de gunoi.

Ziarul The Daily Mirror a fotografiat scena, în cinci ocazii diferite, pe care le-a publicat apoi asigurând că au fost astfel aruncate sute de documente, inclusiv scrisori ale Comisei parlamentare de securitate, rapoarte privind relaţiile dintre Al Qaida şi Pakistan şi corespondenţă a Scotland Yard-ului şi a Ministerului Apărării.

Letwin, bănuit că a compromis siguranţa naţională a ţării, şi-a păstrat deocamdată încrederea primului ministru. Deocamdată au fost angajate două anchete pentru a afla dacă vreun raport confidenţial ar fi putut ajunge la coşurile de gunoi din parcul St James iar şeful de personal al cabinetului Cameron a încălcat legea de protecţie a informaţiilor. Liderul laburist, Ed Miliband, a criticat „dispreţuľ cu care Letwin tratează documentele oficiale şi „comportamentul său extrem de ciudať.

La fel de ciudată este şi relaţia dintre Liam Fox, în vârstă de 50 de ani şi Adam Werritty, cu 13 ani mai tânăr decât el. De când s-au cunoscut la Edimburg la sfârşitul anilor 90, unde Fox făcea parte din cabinetul din „umbră” al Scoţiei, iar al doilea era student, drumurile lor par unite inexorabil.

Fox l-a numit pe Werrity consilierul său permanent, fără să-i oficializeze însă contractul de muncă. Dar relaţia ciudată dintre cei doi nu se rezumă doar la planul profesional. Cei doi au împărţit acelaşi apartament în Londra, iar Fox l-a ales pe prietenul lui să-i fie naş la nuntă, în decembrie 2005, când a optat pentru prima dată să se prezinte la alegerile pentru a conduce Partidului Conservator.

Candidat al dreptei „tory”, apropiată fostei doamne de fier, Margaret Thatcher, Fox a fost învins în cursa finală a alegerilor primare. El a avut însă un rol important în facilitarea victoriei lui Davind Cameron, obţinând de actualul şef al guvernului promisiunea că parlamentarii conservatori vor ieşi din grupul popular al Parlamentului European, iar când va ajunge la Downing Street, se va opune cedării de noi puteri Bruxelles-ului.

Plecarea lui de la Apărare nu rezolvă însă criza „tory” din guvernul de coaliţie. Laburiştii i-au cerut lui Cameron o anchetă mai amplă pentru a investiga şi scandalul presupusului trafic de influenţă, cu ramificaţii care duc până la donatorii care susţin Partidul Conservator.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.