Care bănci pleacă din România?

0

– Prea mulţi bancheri se bat pe o piaţă prea mică, dar aproape nimeni nu reuşeşte să convingă prin servicii noi, adaptate crizei.

Presiunea creşte în jurul băncilor din România, care au ajuns să se bată pe o piaţă prea mică, ale cărei perspective de creştere nu par să se întoarcă. Încă de la începutul crizei a devenit clar că o parte din bănci se vor retrage, fie din cauza politicii gurpurilor mamă fie din cauza pierderilor. Anul trecut, dintre cele 42 de bănci doar jumătate au reuşit să obţină profit iar sistemul bancar per ansamblu a trecut pe pierdere netă pentru prima dată după 1999, scrie România Liberă.

Profitabilitatea sistemului bancar va continua să scadă în acest an din cauza costurilor de funcţionare din ce în ce mai ridicate, iar anumite bănci mici, care nu sunt specializate, ar putea ieşi de pe piaţă, consideră Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

“Da, mă aştept ca anumite instituţii să considere că sunt prea mici pentru această piaţă şi să se concentreze către regiuni unde au o prezenţă mai importantă. Pentru că nu au masă critică. Toţi sperau să poată crea masa critică atunci când economia creştea, dar acum, când economia este plafonată, nu poţi crea masa critică”, a afirmat Radu.

Banca Naţională insistă că nici o bancă nu va pleca de tot ci doar îşi va schimba acţionarii. Până acum, cinci bănci au dezvăluit oficial că sunt în căutare de cumpărători: Volksbank, ATE Bank, MKB Romexterra, RBS, Carpatica.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.