EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

CSSPP a aprobat norma referitoare la aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat

0
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anunţat, marţi, într-un comunicat, că a aprobat norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 22/2009, referitoare la aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat.

Potrivit comunicatului citat, noul act normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Actul normativ cu modificările şi completările efectuate reglementează dobândirea şi încetarea calităţii de participant la un fond de pensii administrat privat, dar şi modalităţile prin care se realizează aderarea, validarea şi repartizarea aleatorie a participanţilor la un fond de pensii administrat privat. Noul act normativ răspunde necesităţilor de administrare corectă, clară şi transparentă a fondurilor de pensii administrate privat.

Una dintre noutăţile aduse de această normă o reprezintă obligativitatea fiecărui administrator de a verifica informaţiile conţinute în Actul individual de aderare, prevedere ce nu era consemnată în forma iniţială a acestui document. Conţinutul Actului individual de aderare va corespunde necesităţii de informare minimă a participantului, cu drepturile şi obligaţiile acestuia ce decurg ca urmare a aderării la un fond de pensii administrat privat.

O altă completare adusă de noul act normativ vizează cazurile de încetare a calităţii de participant. Astfel, au fost identificate două situaţii noi: 1. lipsa viramentelor în contul colector al fondului de pensii administrat privat, aferente participantului care a împlinit minimum 3 ani de la data înscrierii în Registrul participanţilor; 2. decizia administratorului în baza constatării încălcării art. 116, alin. (2) litera b) din Legea 411/2004, ca urmare a reclamaţiei participantului.

Totodată au fost reformulate obligaţiile de raportare ale administratorilor şi ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), în ceea ce priveşte cererile participanţilor/beneficiarilor privind plata activului personal net în caz de invaliditate, deces sau pensionarea pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.