Dacian Cioloş: Nu este bine să considerăm PAC un shop în care fiecare vine şi cumpără ce doreşte

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a atras atenţia, luni, într-o conferinţă de presă, că viitoarea Politică Agricolă Comună /PAC/ nu trebuie considerată ca fiind un ‘shop’ în care fiecare să vină şi să cumpere ce doreşte.

‘Nu e bine să considerăm această Politică Agricolă Comună /PAC, n.r./ un shop în care fiecare vine şi cumpără ce doreşte. Faptul că vom reduce o parte din subvenţii şi că reechilibrăm plăţile nu înseamnă că se poate vorbi despre perdanţi. Mi se pare normal să facem armonizări şi aceste adaptări pentru că altfel spiritul comunitar nu va evolua.

Sper ca la sfârşitul procesului decizional întregul sector agricol european să fie câştigător. Şi sper, de asemenea, ca şi contribuabilii europeni să fie câştigători prin calitatea produselor. Restul sunt discuţii care fac parte din procesul decizional’, a afirmat Cioloş.

Citeste si:  Procurorul CSM Codruț Olaru a depus la Consiliu un proiect de modificare a formatului SIIJ

Întrebat cum comentează criticile apărute la adresa propunerilor privind PAC, oficialul european a menţionat că le consideră nişte observaţii binevenite.

‘Eu nu aş spune că am primit critici. Consider că este vorba despre observaţii care sunt fireşti. Vorbim despre o propunere a Comisiei /Europene, n.r./ perfectibilă’, a declarat Dacian Cioloş.

Reforma politicii agricole comune /PAC/ după anul 2013 propune o mai mare flexibilitate în transferarea fondurilor între pilonul I (plăţile directe) şi pilonul II (dezvoltarea rurală). Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I către pilonul II, iar transferul în sens invers va putea fi făcut doar de către ţările membre care în anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitară în privinţa plăţilor directe.

Citeste si:  22% din terenurile agricole din România pot deveni profitabile

Reforma PAC propune renunţarea la criteriile istorice în acordarea plăţilor directe şi luarea exclusivă în considerare a unor criterii obiective. O proporţie de 70% din plăţile directe vor viza susţinerea veniturilor de bază pentru agricultori. În cazul acestor 70 de procente, se va aplica o plafonare progresivă, pornind de la 150.000 de euro, a ajutoarelor directe primite de fiecare exploatare agricolă, astfel încât nicio fermă nu va putea primi mai mult de 300.000 de euro pe an.

O altă măsură propusă de Comisia Europeană este legarea unei părţi a ajutoarelor directe de practici agricole simple, precum diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor permanente sau protejarea rezervaţiilor biodiversităţii sau a unor elemente de peisaj pe cel puţin 7% din suprafaţa arabilă.

Citeste si:  PNL propune "Programul celor 100 de miliarde de euro", un nou proiect politic naţional

Dacian Cioloş se află în România din data de 13 octombrie, prezenţa sa în ţară fiind prima dintr-o serie de vizite în statele membre ale Uniunii Europene după lansarea pachetului legislativ de reformă a Politicii Agricole Comune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close