Boc: Deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB în anul 2012, dar îl vom stabili cu CE

Ţinta de deficit bugetar pentru anul 2012 va fi cu siguranţă sub 3% din produsul intern brut, aceasta urmând să fie stabilită, în perioada următoare, cu reprezentanţii Comisiei Europene, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

„Deficitul bugetar rămâne sub control în 2011 şi vom stabili împreună cu partenerii europeni, cu Comisia Europeană, în perioada imedat următoare, nivelul deficitului pentru anul 2012. Cu siguranţă, va fi sub 3%, pentru că este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană”, a spus Boc, la un forum de afaceri.

El a subliniat importanţa pe care o au pierderile companiilor de stat pentru deficitul bugetar.

„Spun că e posibil să fie sub 3%, pentru că avem o problemă cu companiile de stat, un alt domeniu nereformat în ultimii 20 de ani, cu companii care au acumulat arierate. Orice datorie a companiei de stat în ultimă instanţă înseamnă o pierdere în buzunarul cetăţeanului pentru că, potrivit regulilor Uniunii Europene, orice companie care este finanţată cu peste 50% din bugetul de stat trece pe deficit. Şi avem companii de stat care intră în această categorie”, a precizat Boc.

El a menţionat că Guvernul face evaluări la companiile de stat, pentru a constata proporţia de deficit bugetar afectată de acestea.

„Acum se fac evaluări la fiecare companie de stat şi vom şti cât din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat. De aceea, deficitul va fi sub 3%, pentru că o parte din companiile de stat ne consumă această parte de deficit”, a adăugat şeful Executivului.

De asemenea, el a spus că „veniturile bugetare în PIB sunt, în 2010, 33% şi vor fi 33,6%, în 2011”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.