EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Dennis Ritchie, celălalt geniu al informaticii decedat în octombrie 2011

0
Dennis Ritchie, unul dintre pionierii tehnologiei informaţiei, a murit la vârsta de 70 de ani, în urma unei lungi suferinţe, la câteva zile după Steve Jobs. A fost unul din cei mai mari informaticieni din lume, poate chiar cel mai mare.

Dennis Ritchie ar fi meritat onorurile întregii planete, dar a murit într-o indiferenţă totală, într-un moment în care toată lumea vorbea de dispariţia lui Steve Jobs, scrie Le Point în ediţia de luni.

Nici măcar o singură ştire n-a menţionat moartea sa. Şi cu toate acestea, el a fost un vizionar care a creat limbajul ”C”, care este şi în ziua de astăzi fundamentul programării pentru o varietate de aplicaţii de server, PC şi smartphone. ”C” este limbajul preferat pentru a programa alte limbaje de programare.

El a dezvoltat, de asemenea, împreună cu Ken Thomson şi alţi programatori prima versiune a sistemului de operare UNIX la AT&T Bell Labs şi a scris primul UNIX Programmer’s Manual, în 1971. Unix a fost primul sistem de operare ales pentru Internet. Este singurul sistem de operare folosit atât pe microcalculatoare, cât şi pe supercalculatoare şi a stat la baza dezvoltării sistemului Linux, în 1992, primul software gratuit.

Dennis Ritchie s-a născut în 1941 în statul New York şi şi-a consacrat întreaga viaţă pasiunii sale: informatica. Anii ’60 au fost perioada calculatoarelor de dimensiuni faraonice, foarte îndepărtată de laptopul de astăzi.

Urmând paşii tatălui său, Dennis Ritchie se angajează la Bell Labs în 1967, cu un an înainte de susţinerea licenţei la Harvard. Nu va părăsi niciodată aceste laboratoare, în pofida profundelor schimbări în structura acestora: Bell au devenit proprietatea operatorului american AT&T, apoi a noii filiale Lucent, fuzionând în final cu Alcatel în cadrul Alcatel-Lucent.

‘Primii ani de studiu m-au convins că nu eram destul de inteligent ca să devin fizician şi că mă descurcam cu calculatoarele’, afirma Ritchie pe pagina sa autobiografică. Modest, extrem de discret şi foarte atent faţă de colaboratorii săi, el nu a avut niciodată aura mediatică a lui Steve Jobs. R

ecompensat cu prestigiosul premiu Turing (numit adesea ‘Nobelul’ informaticii), numele său va rămâne un punct de referinţă pentru toţi informaticienii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.