Dinu Patriciu: Al doilea val al recesiunii este garantat

– Istoria libertăţii se află într-un moment de cumpănă, deoarece nu se pune accentul pe cauza reală a crizei actuale, care este rezultatul eşecului statului social, a declarat marţi omul de afaceri Dinu Patriciu, la Forbes România CEO Forum 2011.‘Precum spunea un preşedinte american, istoria libertăţii este istoria limitării puterii autorităţii. Suntem la un moment de cumpănă în istoria libertăţii. Trebuie să se vorbească mai ales de cauzele acestei crize. Nu ne confruntăm cu o criză economică, ea vine din politică. Ne aflăm în faţa unei crize demografice care apoi se transformă în criza statului social’, a spus Patriciu.El a avertizat că există riscul ca societatea să se îndrepte către o limitare şi mai mare a libertăţii, în condiţiile în care nu se vorbeşte despre adevăratele cauze ale crizei, care, în opinia sa, sunt politicile publice greşite.Iată câteva pasaje din discursul lui Dinu Patriciu, redate de Adevărul.ro:

– Nu ne confruntăm cu o criză economică, ea vine din politică

– Ne aflăm în faţa unei crize demografice care apoi se transformă în criza statului social

Al doilea val al recesiunii este garantat. Rămâne să vedem dacă vorbim de o cădere sau de o prăbuşire.

Nu se poate conta pe sistemul bancar românesc. Părerea este justificată de cunoaşterea destul de adâncă a fenomenelor financiare din Europa.

– România are o mare şansă datorită rezervelor natuarale pe care le deţine, mă refer la hidrocarburi, mai ales cele neconvenţionale. În timp ce Polonia face un marketing foarte bun pentru gazele de şist, noi nici măcar n-am început să ne gândim la ele.

–  Problema stă în Legislativ. Atâta vreme cât BNR elaborează şi politica şi reglementează în acelaşi timp sectorul bancar, atunci se naşte un conflict de interese.

– În criza din Europa, al cărei atom suntem, pentru că nu ne putem desprinde nici noi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, trebuie să avem iniţiativa de a fi deschişi către soluţii noi. Adevărul crizei stă în cuvintele unui alt preşedinte american, W. Wilson: istoria libertăţii este puterea de a limita autoritatea.

  Nu mai avem prea mult timp înaintea noastră.

– Sentimentele pieţelor atât de volatile astăzi fac ca o prăbuşire să fie posibilă oricând.

– România are, din păcate, o strucură a sistemului financiar extrem de simplistă. Nu are instituţii de credit locale, care să dea credite la firul ierbii, acolo unde este nevoie pentru firmele mici, cu doi trei angajaţi, pe o structură mult mai simplistă decât a grupurilor bancare mari.

– Criteriul de acordare a garanţiilor de stat ar trebui să fie crearea de locuri de muncă.

 

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.