Europa de Est: BERD reduce previziunile sale de creştere economică pentru 2011 şi 2012

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere, luni, prognozele de creştere pentru 20011 şi 2012 ale ţărilor foste comuniste din Europa de Est şi Asia Centrală, afectate de criza datoriilor din zona euro, transmite AFP.

BERD, al cărei sediu se află la Londra, a precizat într-un comunicat că se aşteaptă în prezent la o creştere de 4,5 la sută pentru acest an în cele 29 de ţări în care investeşte, faţă de 4,8 la sută cât anticipase în luna iulie.

În plus, banca a redus substanţial previziunea pentru 2012, de la 4,4 la sută la 3,2 la sută.

Ţările din Europa Centrală şi de Est vor fi cele mai afectate de încetinirea creşterii economice, deoarece ‘sunt deosebit de vulnerabile la problemele din zona euro’, notează BERD.

Creşterea Produsului Intern Brut în aceste regiuni va fi mai mică de 2 la sută, atât în 2011, cât şi în 2012. În schimb, în Rusia aceasta ‘ar trebui să rămână destul de solidă’ (4 la sută în 2011 şi 4,2 la sută în 2012), antrenând în urma sa vecinii săi frontalieri, potrivit BERD.

Ţările din Asia Centrală vor continua să beneficieze în ce le priveşte de preţul ridicat al materiilor prime, datorat cererilor venite din partea economiilor emergente, apreciază banca.

Creşterea Turciei ar urma să se încetinească sensibil, pentru a se situa în jurul valorii de 2,5 la sută.

BERD a fost creată în 1991 pentru a facilita tranziţia din ţările fostului bloc sovietic spre economia de piaţă. Ea acţionează în prezent în 29 de ţări situate din Europa Centrală în Asia Centrală şi de la Marea Baltică la Bosfor. Instituţia aparţine unui număr de 61 de state şi două organizaţii internaţionale, Uniunea Europeană şi braţul său financiar, Banca Europeană de Investiţii.

BERD a primit recent undă verde din partea acţionarilor pentru a se extinde spre ţările arabe care vor putea beneficia de ajutorul său în următoarele săptămâni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.