Forţele de ordine italiene, felicitate că au împiedicat producerea de victime în conflictul de la Roma

Principalele cotidiene italiene deschid ediţiile de luni cu un subiect încă de actualitate: gherila urbană produsă sâmbătă la Roma în timpul manifestaţiei „indignaţilor” italiene. Ministrul de interne, Roberto Maroni, a fost chemat să prezinte în parlament strategia pe care o aveau forţele de ordine pentru evitarea unor astfel de situaţii.

Duminică, demnitarul a felicitat poliţiştii care au împiedicat producerea de victime.

Procurorii de la Tribunalul Penal din Roma vor cere luni validarea arestului pentru cele 12 persoane arestate sâmbătă, în timpul conflictului din capitala Italie i. Şase dintre aceştia au mai puţin de 18 ani şi în grupul huliganilor se află şi patru fete. Ei sunt acuzaţi de rezistenţă deosebit de gravă în faţa forţelor de ordine. Ministrul de interne, Roberto Maroni, a subliniat că ar fi fost foarte uşor ca o mică neglijenţă să producă victime. Din acest motiv felicită poliţiştii şi carabinierii care au împiedicat producerea unei tragedii.

Violenţele de la Roma s-au soldat cu 135 de răniţi din tabără poliţiştilor şi a manifestanţilor. Unul dintre carabinieri, care a reuşit să fugă dintr-un blindat incendiat, a povestit că l¬a salvat casca de protecţie. „Strategia huliganilor era să ne împrăştie în grupuri mici pentru a ne ataca. Gândiţi-vă că cel mai tânăr din plutonul nostru avea 47 de ani, este greu să alergi după adolescenţi”, a motivat carainierul.

Cotidianul Il Messaggero scrie despre o vânătoare a huliganilor care vor fi identificaţi în următoarele zile cu ajutorul înregistrărilor video. Majoritatea persoanelor arestate sunt deja în vizorul poliţiei pentru participarea la alte manifestaţii violente.

Zeci de echipe ale societăţii de salubrizare, alături de cele responsabile cu decorul urban, au lucrat două zile neîntrerupt pentru a încerca să repare pagubele. După primele estimări, pagubele se ridică la un milion de euro. Rezidenţii, ale căror case sau maşini au fost distruse, vor fi despăgubiţi integral, a anunţat primarul Romei, Gianni Alemanno după ce a vizitat scena conflictului.
Cotidianul Il Tempo descrie grupul de huligani ca pe o armată fără scrupule ş i fără ideologie.

Aceştia îşi spun „Black Bloc”, au uniforme compuse din hanorac cu glugă de culoare neagră, căşti de

protecţie, fulare pentru a nu fi identificaţi şi, mai nou, măşti de gaze pentru a traversa cu uşurinţă fumul gazelor lacrimogene folosit de poliţie. Nu au o ideologie proprie. Vor doar să distrugă simbolurile societăţii actuale: bănci, magazine, birouri. Se declară împotriva erei consumismului, dar folosesc telefoanele mobile şi computerele pentru a-şi comunica intenţiile revoluţionare.

După episoadele de violenţă, reuşesc să se retragă la o viaţă normală. Membrii mişcării Black bloc sunt de obicei studenţi sau şomeri.

Cotidianul La Repubblica citează mărturisirea unui membru al mişcării Black bloc care povesteşte că scenariul violenţelor a fost pregătit în urmă cu un an şi că armele albe folosite pentru distrugerea băncilor şi magazinelor erau ascunse în piaţă. „Pentru noi a fost o declaraţie de război, este doar începutul”, a avertizat huliganul.

Acesta a confirmat că repetiţiile generale pentru conflictul de la Roma le-au făcut în Grecia, unde mulţi adepţi în prag de şomaj au acceptat să distrugă oraşul. De la „colegii” greci au învăţat că, dacă se vor organiza, vor învinge.

La Roma, primii 500 de huligani plasaţi în mijlocul mnifestanţilor aveau misiunea de a distruge strada Cavour. În spatele lor se aflau alţi 300 care se asigurau că nu sunt izolaţi de manifestanţii pacifici. Aceştia din urmă nu purtau clasicul hanorac negru pentru a nu fi identificaţi de poliţie. Huliganii şi-au pregătit armele încă de vineri seara, când au parcat un camion în piaţa San Giovanni încărcat du bâte, pietre, fumigene şi sticle Molotov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.