Fukushima: Tepco va cere 6,7 miliarde de euro ca ajutor de urgenţă de la stat

Compania Tepco, operatorul centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, va solicita o primă tranşă de ajutor public de circa 700 miliarde de yeni /6,7 miliarde de euro/ pentru a finanţa o parte din despăgubirile datorate victimelor accidentului nuclear, transmite AFP, citând presa japoneză de marţi.

Compania Tokyo Electric Power (Tepco) urmează să prezinte la începutul lunii noiembrie un plan de restructurare ce cuprinde reduceri de cheltuieli şi vânzări de active, bazat pe un fond special de sprijin instituit de guvern pentru gestionarea consecinţelor catastrofei nucleare de la Fukushima.

Proiectul, ce trebuie aprobat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei, va include o estimare a nevoilor financiare imediate ale Tepco pentru despăgubirea a zeci de mii de persoane şi întreprinderi afectate de accident. Conform cotidianului economic Nikkei, suma – circa 650-700 miliarde de yeni – va proveni dintr-un fond creat de guvern, ceea ce va plasa în fapt această companie privată sub control public.

În principiu, Tepco trebuie să restituie această sumă mai târziu. Banii îi sunt necesari pentru a evita un bilanţ financiar negativ pe perioada aprilie-septembrie, care ar plasa-o în pericol de faliment.

Potrivit unei echipe de experţi mandatate de guvern, valoarea totală a despăgubirilor pe care le va avea de achitat Tepco s-ar putea ridica la 4.540 miliarde de yeni /43 miliarde de euro/ până în martie 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.