EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

„James Bond” de Teheran

0
Se numeşte Mansur Arbabsiar, dar prietenii din Texas unde a trăit timp de 30 de ani îi spun Jack.

Dacă Jack este agentul 007, atunci Gholam Shakuri ar putea fi agentul 006; Shakuri este membru al forţelor speciale Al Quds, un grup special antrenat al Gărzii Revoluţionare iraniene.

Iar Abdul Reza Shahlai ar putea fi echivalentul lui Miss Moneypenny, care în filmele cu James Bond este secretara lui „M”, şefa tuturor spionilor, notează luni ziarul El Pais.

Guvernul SUA spune că Jack a fost contactat de Shahlai, vărul său şi înalt ofiţer în forţele Al Quds. Avea un plan strălucit: să-l ucidă pe ambasadorul Arabiei Saudite din SUA. Au decis că modul cel mai bun pentru a-şi duce la îndeplinire planul este să plaseze o bombă în restaurantul pe care îl frecventa, fără să ţină cont că ar putea ucide zeci de persoane nevinovate. Părerea lui Jack? „Nu e mare lucru”. Dar ideile „strălucite” ale lui Jack, Gholam şi Abdul Reza nu se opreau aici.

Au decis să angajeze pentru asasinat clanul mexican, Los Zetas, cartelul traficanţilor de droguri. Odată ideea aprobată de Teheran şi cu banii sosiţi printr-o bancă a acestei ţări, „James Bond¬uľ iranian a intrat în acţiune.

L-a căutat şi l-a găsit pe mexican, au convenit preţul pentru serviciile sale (1,5 milioane de dolari), au aprobat modul de operare (bomba), calendarul (cât mai repede posibil) şi viitoarele afaceri (aruncarea în aer a ambasadelor Arabiei Saudite din Washington şi Buenos Aires, unde Iranul avea experienţă în atentate). A apărut însă o „mica” problemă: mexicanul, „furnizor de servicii”, era cârtiţă a guvernului american, mai exact agentul sub acoperire al DEA /agenţie antidrog/ şi al FBI.

Prin urmare Jack a fost capturat. Cum şi de ce a fost arestat de FBI, este detaliat într-un document de 21 de pagini, prezentat unui judecător din New York, şi care poate fi citit de toată lumea pe Internet. Pentru unii aceste acuzaţii, nu sunt decât un truc în plus al SUA, ţară care a mai minţit când a invadat Irakul. O altă minciună, spune ei, pentru a distrage atenţia de la mişcarea Occupy Wall Street şi care, potrivit ayatollahului Khameni, va duce la răsturnarea capitalismului.

Pentru liderul suprem iranian explicaţia este evidentă: Obama are nevoie să abată atenţia lumii de la prăbuşirea iminentă a capitalismului american. Şi ce cale mai bună de a distrage atenţia decât să acuze regimul mollahilor, care în ce-i priveşte nu au recurs niciodată la forţă în interiorul sau în afara ţării, decât încercarea de a-l asasina pe ambasadorul Arabiei Saudite?

Există un adevăr în toate astea? Nu se poate şti cu exactitate, dar există unele lucruri clare, potrivit ziarului.

1) De fiecare dată când Washingtonul a inventat o scuză să atace o ţară, minciuna a ieşit la iveală. Dacă este vorba de o nouă invenţie, sau de o exagerare lipsită de temei, lumea va descoperi trucul, mai devreme sau mai târziu.

Iar Obama ştie că ar fi o manevră sinucigaşă să încerce să-l copieze pe George W. Bush.

2) Conflictele din Arabia Saudită şi Iran, pentru a câştiga influenţă în Orientul Mijlociu, au atins niveluri fără precedent.

3) Există o luptă politică între ayatollahul Khamenei (care controlează forţele Al Quds) şi preşedintele Ahmadinejad.

4) Criza internaţională şi sancţiunile impuse Iranului au exacerbat criza politică internă.

5) În perioade tulburi, nesăbuiţii au mai mari şanse să ia decizii fără ştirea conducerii.

6) Ocupay Wall Street nu-l va răsturna pe Obama şi nici Occidentul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.