Medicina de călătorie, un segment din ce în ce mai important

Medicina de călătorie a devenit un segment din ce în ce mai important, în condiţiile în care în această perioadă multe persoane aleg să meargă în ţări cu climă caldă, aceştia trebuind să aibă în vedere faptul că înainte de plecare se impune o profilaxie în funcţie de zona în care aleg să meargă.„Este bine să se ştie că înainte de a pleca undeva trebuie să se facă o consiliere medicală specializată, individualizată în funcţie de persoană şi afecţiunile ei şi de starea fiziologică, pentru a cunoaşte riscurile şi dacă este indicat să se călătorească în zona respectivă”, a declarat, marţi,  dr. Simin Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale”Victor Babeş”.

Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere, pe de o parte, din cauza circulaţiei foarte mari, iar pe de altă parte, din cauza încălzirii globale, care face ca bolile din ţările calde să ajungă în ţări care încep să aibă o climă mai călduroasă.

Medicul recomandă persoanelor care vor să călătorească în anumite zone să se informeze despre eventualele riscuri, dar nu după internet.

”Anul acesta a fost o incidenţă ceva mai mare, în Caraibe, de febră Denga – o febră hemoragică transmisă de un ţânţar”, a spus dr. Florescu.

Cei care merg în Africa Sud Sahariană ar fi bine să consulte medicii de specialitate pentru a avea cât mai puţine neplăceri. Cazuri de febră Denga au fost descrise şi în Asia, în zona Bali.

Asistăm la o diversificare a spectrului bolilor apărute ca urmare a turismului, un exemplu este Schistosomiaza, am avut un caz venit din Namibia, la un voluntar civil. Din India vin cazuri cu diferite tipuri de febre hemoragice, forme mai uşoare, dar şi cazuri de malarie, am avut un caz săptămâna trecută la un muncitor indian care a venit să lucreze la noi”, a detaliat medicul.

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care merg în astfel de zone şi bolilor de acest tip, care au o agresivitate mai mare.

„Întotdeauna trebuie făcută o analiză a factorilor de risc în funcţie de zonă şi de caracteristicile individuale” a spus dr. Florescu, adăugând că sunt multe afecţiuni care nu au vaccin cum este cazul febrei Denga, febra Chikungunya care a apărut în Franţa.

Medicina călătoriei este o sub-specialitate în toată Europa, a precizat dr. Simin Aysel Florescu, precizând că la începutul lunii noiembrie va avea loc, la Bucureşti, o conferinţă dedicată bolilor tropicale şi medicinei călătoriei, la care vor participa personalităţi internaţionale importante cum ar fi prof. dr. Gerd Buchard, prof. dr. Francesco Castelli, prof. dr. Panasopankul Chotechuang din Thailanda, specialist în boli tropicale, prof. dr. Philippe Gautret, prof. dr. Eskil Peterson din Danemarca, prof. dr. Robert Steffen, prof. dr. Frau von Sonnenburg şi specialişti din România în domeniu – prof. dr. Petru Calistru, prof. dr. Emanoil Ceauşu, prof. dr Ludovic Păun, prof. dr. Simona Ruţă, prof. dr. Sorin Rugină, prof. dr. Augustin Cupşa, prof. dr. Carmen Dorobăţ, prof. dr Adrian Streinu-Cercel şi alţii.

Conferinţa îşi propune să evidenţieze această sub-specialitate, medicina călătoriei, având în vedere că în această perioadă se călătoreşte foarte mult. Medicul a subliniat că patologia este în creştere şi cazurile acestea ar putea deveni autohtone.

Un alt scop al conferinţei îl constituie familiarizarea lumii medicale cu acestă patologie, având în vedere că până acum medicii nu se gândeau la aceste boli, fiind foarte rare. Familiarizarea trebuie făcută în special pentru medicii de familie, internişti, epidemiologi.

Cele mai frecvente afecţiuni de import sunt malaria, Leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, înţepăturile de insecte veninoase din anumite zone ale globului, alte infecţii parazitare, dar şi febra hemoragică, boală care începe să devină mai frecventă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.