EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

NATO şi România au semnat un memorandum de înţelegere în domeniul securităţii cibernetice

0
NATO şi România au semnat marţi, la Bruxelles, un Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice. Documentul a fost semnat de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului general NATO pentru provocările de securitate emergente, şi din partea ţării noastre de general Dumitru Cocoru, adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în acest domeniu.

”Este un document foarte important atât pentru NATO, cât şi la nivel naţional pentru România, pentru că acum NATO şi România vor crea un sistem structurat pentru cooperare în mai multe aspecte ale securităţii cibernetice.

Vom putea schimba informaţii şi NATO va putea trimite la Bucureşti, în caz de nevoie, echipe de reacţie rapidă în caz de atacuri sau incidente cibernetice. De asemenea, vom putea trage învăţămintele necesare din situaţiile cu care se confruntă statele membre, în acest caz România, în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice jurnaliştilor prezenţi la eveniment.

Răspunzând unei întrebări adresate de Agerpres, Jamie Shea a spus că nu se poate garanta că atacuri cibernetice precum cel produs în urmă cu câţiva ani în Estonia sunt absolut excluse, ţinând cont de specificul acestei ameninţări, dar atacurile pot fi detectate mai rapid.

”Este atât de uşor pentru persoane private sau grupuri să organizeze atacuri cibernetice. Aşa cum ştiţi, această ameninţare are un mare grad de asimetrie – atacurile sunt atât de uşor de pus la cale şi ieftine, iar apărarea este atât de scumpă şi complicată. Aşadar, este evident că nu putem preveni atacuri, dar ceea ce putem face este să detectăm faptele mai devreme, iar în acest caz răspunsul va fi mai rapid, iar pagubele mai reduse”, a explicat oficialul NATO.

La rândul său, generalul Dumitru Cocoru a apreciat că memorandumul de înţelegere va extinde spaţiul de cooperare între NATO şi România şi va defini proceduri comune de acţiune, astfel încât cooperarea între cele două părţi să devină mai eficientă în toate componentele gestionării cazurilor de atacuri cibernetice (colectare de informaţii, detectare a unui eveniment, analizarea, investigare şi reacţie).

Semnarea memorandumului de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice face parte din acţiunile prevăzute pentru implementarea noului Concept strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Lisabona, şi oficializează cooperarea dintre Romania şi  NATO în acest domeniu (schimb de informaţii, asistenţă, participarea la activităţi comune). Astfel de memorandumuri au fost semnate deja de NATO cu alte 14 state membre ale Alianţei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.