EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Nicolae Ceauşescu, „cea mai infamă persoană” care a primit cheia oraşului american

0
Cât valorează să primeşti cheia oraşului Fresno /California/? Dacă pentru un lider comunist din Europa de Est, primirea cheii a fost un semn de respect neechivoc, pentru un proprietar de magazin din centrul oraşului Fresno, cheia nu a valorat mai mult de 50 de cenţi, comentează publicaţia Fresno Bee în ediţia de duminică.

Cea mai importantă distincţie a oraşului a fost acordată la întâmplare de-a lungul istoriei oraşului, iar beneficiarii au variat de la personalităţi la persoane de care nu s-a auzit niciodată.
În cazul unei astfel de chei, descoperită în această vară la o vânzare de obiecte cu preţ redus, celebritatea persoanei care a primit cheia se situează undeva la mijoc.

Yosh Toi, proprietarul Yoshi Now!, un magazin de produse second-hand din centrul oraşului Fresno, vinde, alături de alţi proprietari de astfel de magazine, surplusul de inventar în fosta fabrică Nabisco, de pe E Street.

Aici era expusă o cheie a oraşului, de la sfârşitul anilor „80, păstrată într-un seif, pe care Toi a vândut-o pentru 50 de cenţi.

Cheia, placată cu aur, era montată pe o placă de nuc. Pe o placă inscripţionată se putea citi numele primarului Dale Doig şi logo-ul oraşului. Lipsea însă numele destinatarului.
Cercetările au dezvăluit însă o istorie fascinantă.

Oraşul a oferit cheia unor figuri politice, clerici sau comedianţi, dar şi unui stalinist sau unor vedete sport, pentru a nu mai menţiona rezidenţii, pentru diverse realizări.

În octombrie 1970, Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au vizitat zona Fresno pentru a afla despre metodele de producţie agricolă care ar putea ajuta naţiunea lor săracă. Renumita actriţă Shirley Temple Black, la acel moment trimis special al Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a întâlnit cu Ceauşescu în timpul vizitei sale, iar serviciul secret a folosit o limuzină de la morgă pentru a-i plimba pe preşedinte şi pe soţia sa prin oraş.
Cu ocazia acestei vizite, Ceauşescu a primit de la autorităţi cheia oraşului.

Nouăsprezece ani mai târziu, răsturnarea violentă a regimului Ceauşescu a dezvăluit un fapt surprinzător: cheia oraşului Fresno a fost expusă la un muzeu din Bucureşti ca modalitate de a evoca popularitatea lui Ceauşescu în întreaga lume.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.