Peste 1.000 de primării, ajutate cu bani de la Guvern

Peste 1.000 de primării sunt ajutate cu bani de la Guvern pentru plata datoriilor şi finanţarea unor cheltuieli curente, conform unei hotărâri publicate luni în Monitorul Oficial.

Guvernul a alocat comunei clujene Mărgău, localitatea natală a premierului Emil Boc, suma de 10.000 de lei, dintr-un total de 66,4 milioane de lei acordaţi de Executiv unor primării. Prin această hotărâre, cele mai mici sume acordate, câte 5.000 de lei, le primesc comune precum Roşeţi, unde primar este social-democratul Nicolae Rajnveanu, sau Săruleşti, unde primar este conservatorul Nicolae Ghezira, ambele din judeţul Călăraşi.

În privinţa ajutorului primit de la Guvern prin această HG, cu cei 10.000 de lei, comuna natală a premierului, Mărgău, care este condusă de primarul liberal Mircea Suciu, e pe penultimul loc în clasament, alături de alte localităţi.

Cel mai substanţial ajutor guvernamental prin această hotărâre, 1,15 milioane de lei, ajunge la municipiul Piatra-Neamţ, unde primar este democrat-liberalul Gheorghe Ştefan.

De asemenea, municipiul Călăraşi, unde primar este Nicolae Dragu (UNPR), primeşte 900.000 de lei, iar în localitatea clujeană Huedin, unde primar este democrat-liberalul Mircea Moroşan, ajung 600.000 de lei.

Între sectoarele Capitalei, cel mai substanţial ajutor, 400.000 de lei, îl primeşte Primăria Sectorului 2, unde primar este Neculai Onţanu (UNPR). Urmează Primăria Sectorului 5, condusă de social-democratul Marian Vanghelie, cu 350.000 de lei, şi Primăria Sectorului 3, unde e primar democrat-liberalul Liviu Negoiţă, cu 300.000 de lei. La sectorul 6, la primăria democrat-liberalului Cristian Poteraş ajung 100.000 de lei. Primăriile sectoarelor 1 şi 4 nu primesc ajutor prin această hotărâre de guvern.

Hotărârea a fost adoptată de Guvern în şedinţa din 12 octombrie.

Purtătoarea de cuvânt a Executivului, Ioana Muntean, arăta atunci că Executivul a alocat aproximativ 66,4 milioane de lei pentru o serie de primării, în vederea plăţii arieratelor la furnizorii de utilităţi, unele dintre autorităţile locale ajutate aflându-se în incapacitate de plată.

„Suma va fi utilizată pentru plata unor arierate ale autorităţilor locale şi cheltuieli curente şi de capital. Fondurile au fost alocate de Guvern ca urmare a solicitărilor venite din partea administraţiilor publice locale, care se află în situaţii dificile ca urmare a faptului că au acumulat datorii faţă de furnizorii de utilităţi, iar unele dintre ele se află în incapacitate de plată”, a spus Ioana Muntean, miercurea trecută.

Ea a subliniat că sprijinul guvernamental nu este acordat pe criterii politice, ci în baza solicitărilor venite de la primării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.