EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Schimbul de prizonieri israeliano-palestinian a început

Schimbul între soldatul israelian Gilad Shalit, deţinut de peste cinci ani în Fâşia Gaza de către Hamas, şi un prim contingent de 477 de deţinuţi palestinieni a început în zorii zilei de marţi cu plecarea unor convoaie spre Cisiordania şi enclava palestiniană autonomă, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„Operaţiunea de predare a lui Shalit părţii israeliene se va produce în momentul în care vom fi siguri că toţi deţinuţii au sosit la frontiera egipteană”, a explicat un lider al Hamas, Ezzat al-Rishq.

Trei convoaie cu câte 133 de prizonieri palestinieni din Cisiordania au părăsit două închisori israeliene îndreptându-se spre două centre de detenţie din Ofer, în Cisiordania ocupată, de unde palestinieni vor fi preluaţi şi transportaţi cu autobuzele până la barajul Betunia, lângă Ramallah, pentru a fi un eliberaţi.

Un alt convoi cu 147 de deţinuţi a sosit deja la terminalul Kerem Shalom. Acesta îi transportă pe deţinuţii care vor fi predaţi în Egipt, înainte să treacă în Fâşia Gaza.

O parte din aceşti deţinuţi vor fi exilaţi în Turcia, Qatar şi Siria, via Egipt.

Peste o mie de poliţişti au fost desfăşuraţi de-a lungul drumului parcurs de convoaie, a precizat postul public de radio din Israel.

Şase militanţi de extremă-dreapta, care au încercat să blocheze convoiul denunţând punerea în libertate a „teroriştilor” palestinieni, au fost arestaţi, conform aceleiaşi surse.

La plecarea convoaielor au fost prezenţi reprezentanţi ai consulatului Egiptului în Israel, pentru a confirma identitatea prizonierilor eliberaţi în cadrul unui acord fără precedent Israel-Hamas, mediat de Egipt.

Sergentul Gilad Shalit urma să fie transferat din Fâşia Gaza în peninsula egipteană Sinai, după care va fi preluat de către Israel, pentru a fi întâmpinat la baza aeriană Tel Nof /sud/ de către demnitari israelieni, între care premierul Benjamin Netanyahu, înaintea întâlnirii sale cu părinţii.

Tânărul tanchist, capturat de un comando palestinian la 25 iunie 2006 la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza, va fi predat în schimbul unui prim lot de 477 de palestinieni, în majoritate condamnaţi pe viaţă pe teritoriul israelian, din care 27 sunt femei. Din cei 477 de foşti deţinuţi palestinieni, 133 se vor întoarce la căminele lor din Fâşia Gaza, 117 în Cisiordania şi 15 în Ierusalimul de Est /zona arabă cucerită de Israel în 1967/.

Potrivit recentului acord Israel-Hamas, cel de-al doilea grup de 550 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi în următoarele două luni.

Acceptând acest schimb între palestinieni, unii implicaţi în atentate antiisraeliene sângeroase, Israelul a acceptat să plătească cel mai ridicat preţ pentru recuperarea unuia din soldaţii săi. În mai 1985, statul evreu a eliberat 1.150 de palestinieni, în schimbul a trei militari evrei.

Conform unui sondaj de opinie difuzat luni, marea majoritate a israelienilor, 79%, susţin acest schimb.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata